Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Po zlúčení dvoch školských inštitúcií prepustili 10 ľudí, chcú ďalších

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po zlúčení dvoch inštitúcií rezortu školstva - Ústavu informácií a prognóz školstva (ÚIPŠ) a Centra vedecko-technických informácií (CVTI) prišlo koncom februára o prácu desať ľudí.

"K ďalšiemu znižovaniu stavu zamestnancov dôjde priebežne počas najbližších mesiacov a rokov," povedal Ľubomír Bilský, riaditeľ Sekcie podpory vedy CVTI. K 1.januáru 2014 ministerstvo školstva zrušilo ÚIPŠ a pričlenilo ho k Centru vedecko-technických informácií.

Koľko na tom rezort ušetril, zatiaľ nie je známe. "Bilancovať reálne úspory zo zlúčenia dvoch, nie malých inštitúcií po dvoch mesiacoch je pomerne predčasné. Úspory boli momentálne dosiahnuté na mzdových prostriedkoch a s nimi súvisiacich odvodoch do poisťovní a čiastočne na režijných výdavkoch," uviedol Bilský. Hneď po novom roku sa podľa riaditeľa sekcie zrušili pracovné miesta s duplicitnými pracovnými činnosťami, ako sú technické, administratívne a obslužné.

"Ďalšie racionalizačné opatrenia budú vykonané na základe hĺbkových analýz v strednodobom horizonte, keďže tieto je potrebné robiť premyslene a s dlhodobo udržateľným dosahom," podčiarkol.

Ďalšie úspory, aj keď nepriame, sa podľa neho dosiahnu i generovaním čo najmenšieho objemu neoprávnených výdavkov z projektov spolufinancovaných zo štrukturálnych fondov EÚ. Podľa Bilského centru pribúdajú nové kompetencie a prostriedky, ktoré sa ušetria zlúčením inštitúcií, použiť sa majú práve na vykonávanie týchto činností.

Ministerstvo školstva má momentálne desať rozpočtových a šesť príspevkových organizácií. Na otázku, na základe čoho sa ministerstvo rozhodlo zlúčiť práve ÚIPŠ a CVTI, Bilský odpovedal, že išlo o strategické rozhodnutie rezortu. Jeho cieľom má byť vyššia efektivita činností priamo riadených organizácií rezortu, ako aj realizácia úsporných opatrení.

"Pričlenením ÚIPŠ k CVTI sledujeme zámer zabezpečenia bezproblémovej implementácie aj veľkých národných projektov spolufinancovaných v rámci Operačného programu Vzdelávanie. V neposlednom rade ide o zabezpečenie synergického efektu prepojením činností oboch inštitúcií," zdôvodnil riaditeľ Sekcie podpory vedy CVTI.

Zástupcovia Slovenskej komory učiteľov, ktorí sa koncom februára zúčastnili na rokovaní Rady pre systémové zmeny v školstve na ministerstve, na svojom webe uviedli, že členovia rady pripustili zlúčenie Štátneho pedagogického ústavu a Štátneho inštitútu odborného vzdelávania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu