Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Gréckokatolíci začali jeden zo štyroch pôstov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: sxc.hu )

BRATISLAVA – Gréckokatolícki veriaci sa začali pripravovať na sviatok Zosnutia Presvätej Bohorodičky (15. august, Nanebovzatie Panny Márie) jedným zo štyroch pôstov.

V Gréckokatolíckej cirkvi sa začal tradičný Uspenský pôst, ktorým sa východní kresťania pripravujú na tento sviatok. Jeho názov je odvodený od cirkevnoslovanského názvu toho sviatku uspenije - slovensky zosnutie. Ide o jedno zo štyroch pôstnych období, ktoré obsahuje liturgický kalendár. Ďalšie tri sú Filipovka (pred sviatkom Pánovho narodenia), Petrovka (pred sviatkom sv. Petra a Pavla) a Svätá Štyridsiatnica (Veľký pôst) pre Paschou.

Prvé zmienky o uspenskom pôste sú z 9. storočia. Podobne ako Petrovka a Filipovka, aj tento pôst za zaužíval nie cestou cirkevného príkazu „zhora“, ale z praxe ľudu “zdola”. Z tohto dôvodu sa v Grécku veľa diskutovalo o existencii tohto pôstu ako aj o predpisoch a čase trvania pôstu. Zmienku o Mariánskom pôste nachádzame v liste pápeža Mikuláša I. (858-867) Bulharom, v ktorom píše:

„Svätá Rímska Cirkev má oddávna zvyk dodržiavať tieto pôsty: 40 dní pred Veľkou nocou, po Päťdesiatnici, pred Zosnutím Márie Bohorodičky a tiež pre sviatkom Pánovho narodenia.“ Uspenský pôst má u gréckokatolíkov každoročne rovnaké trvanie, a to od 1. do 14. augusta. Končí sa teda deň pred sviatkom Zosnutia presvätej Bohorodičky (podľa Gregoriánskeho kalendára). Informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu