Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lavína strhla v Tatrách českých horolezcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD – Horskí záchranári dnes vo Vysokých Tatrách zachraňovali dvojicu českých horolezcov zostupujúcich zo Satana, ktorých strhla lavína. Pád lavíny v Satanovom žľabe smerom do Mlynickej doliny nahlásili krátko pred 14:00 samotní horolezci.

Lavína sa uvoľnila pravdepodobne samovoľne vplyvom oteplenia. Našťastie muži zostali na povrchu lavíny a boli schopní nehodu oznámiť. Jeden z dvojice utrpel vážne poranenia chrbtice a nebol schopný ďalšieho pohybu. Druhý mal viaceré pomliaždeniny a bol doudieraný, ale mobilný, informovala Horská záchranná služba.

Horskí záchranári požiadali o súčinnosť Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu z Popradu. Pre zlé letové podmienky však záchranná akcia začala pozemne. Na miesto nehody okamžite odišli v dvoch skupinách desiati profesionálni a dobrovoľní záchranári z Vysokých Tatier. Ako prvý sa k postihnutým dostal ďalší horský záchranár, ktorý bol náhodou v tejto lokalite. Po zlepšení letových podmienok vzlietol z popradského letiska aj záchranársky vrtuľník.

V Starom Smokovci zobrali na palubu ďalšieho horského záchranára. Po príchode na miesto nehody leteckí a horskí záchranári ošetrili zraneného 39-ročného muža a zabalili ho do vákuového saka. Následne zraneného horolezca transportovali na vhodné miesto, odkiaľ ho spolu s lekárom naložili do vrtuľníka a transportovali na ďalšie ošetrenie do popradskej nemocnice. Druhý z dvojice českých horolezcov zišiel v sprievode horského záchranára na Štrbské pleso.

Ešte dopoludnia horskí záchranári z Vysokých Tatier pomáhali slovenskej turistke, ktorá si na turistickom chodníku od Bielej vody v smere na Šalviový prameň poranila nohu. Privolaní horskí záchranári 64-ročnú turistku ošetrili a následne ju transportovali do Starého Smokovca, odkiaľ ju previezli na ďalšie vyšetrenie do nemocnice v Poprade.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu