Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Túra troch Čechov sa skončila tragicky: Horolezec neprežil 100-metrový pád!

(Zdroj: SITA)

VYSOKÉ TATRY - Horolezecká túra troch českých turistov vo Vysokých Tatrách sa skončila tragicky. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že v sobotu (22.3.) v popoludňajších hodinách oznámili náhodní svedkovia prostredníctvom tiesňovej linky „18300" pád horolezca v dolinke nad Vareškovým plesom.

Nachádzali sa na turistickom chodníku vedúcom na Zbojnícku chatu, takže bližšie informácie o zdravotnom stave horolezca nevedeli poskytnúť.
      
"Záchranári Oblastného strediska Vysoké Tatry okamžite požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov, žiaľ po spätnom telefonáte medzi lekárom Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air Transport Europe (VZZS ATE) a svedkami, ktorí sa ponáhľali k postihnutému, sa dozvedeli smutnú správu, že horolezec svoj približne 100m dlhý pád neprežil,"
uvádza sa na internetovej stránke HZS. Na miesto nešťastia vyrazila štvorčlenná skupina profesionálnych záchranárov a dvaja dobrovoľní záchranári.
      
Na horolezeckej túre boli traja českí horolezci, ktorí liezli tzv. Puškášovu cestu na Veľkú Vareškovú strážnicu bez istenia. V miestach prvého výšvihu zatiaľ z nezistených príčin vypadol zo steny jeden z nich. Pri páde v kombinovanom teréne si privodil poranenia nezlučiteľné so životom. Druhý horolezec zostúpil podľa HZS samostatne do dolinky, ale tretí si na zostup bez istenia netrúfol.  Záchranári preto opäť požiadali o súčinnosť posádku VZZS ATE, ktorá zobrala na palubu jedného záchranára HZS z heliportu v Starom Smokovci, a pokúsili sa vyslobodiť posledného horolezca pomocou navijaka. Napriek snahe poveternostné podmienky nedovolili vysadiť záchranára HZS pomocou leteckej techniky.
      
Následne záchranári z prvej skupiny doliezli k horolezcovi a za pomoci lanovej techniky ho spustili pod stenu do bezpečia. "Telo nebohého záchranári HZS transportovali do Starého Smokovca, kde ho v neskorých večerných hodinách odovzdali pohrebnej službe a Policajnému zboru SR," uzatvára HZS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu