Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ústavný súd priznal odškodné 23 000 eur za porušenia práv detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Najcitlivejšou a najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva pri ochrane ľudských práv sú maloleté deti, ktorých pred súdmi zastupujú zákonní zástupcovia alebo súdom ustanovení opatrovníci.

"Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) venuje mimoriadnu pozornosť monitorovaniu postupov všeobecných súdov pri rozhodovaní o právach maloletých v zmysle Dohovoru o právach dieťaťa," informovala predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková.

Dodala, že ÚS konštatoval od 1. januára do 31. decembra 2013 porušenie práv maloletých detí v piatich nálezoch. "Sťažovatelia v nich namietali najmä porušenie zásady, že záujem dieťaťa musí byť prvoradý pri akejkoľvek činnosti, tiež práva dieťaťa slobodne vyjadrovať svoje názory k záležitostiam, ktoré sa ho týkajú, ale aj základného práva na súdnu a inú právnu ochranu a základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov," doplnila šéfka ÚS.

Porušenia práv maloletých sa v roku 2013 dopustili Okresný súd v Žiline, Krajský súd v Košiciach, Okresný súd v Piešťanoch, Okresný súd v Námestove a Okresný súd Košice – okolie. "Za porušenie ich práv bolo sťažovateľom priznané primerané finančné zadosťučinenie v celkovej výške 23.000 eur," doplnila Macejková.

Zdôraznila tiež, že Slovenská republika sa ratifikovaním Dohovoru o právach dieťaťa zaviazala prijať všetky potrebné opatrenia, aby bolo dieťa chránené pred všetkými formami diskriminácie alebo trestov založených na postavení, činnosti, vyjadreniach názorov alebo presvedčení jeho rodičov, zákonných zástupcov alebo členov rodiny.

"Dohovor o právach dieťaťa deklaruje, že záujem dieťaťa musí byť prvoradým hľadiskom pri akýchkoľvek postupoch týkajúcich sa detí, či už vykonávaných súkromnými zariadeniami sociálnej starostlivosti, súdmi, správnymi alebo zákonodarnými orgánmi. Ústavný súd svojou rozhodovacou činnosťou o sťažnostiach maloletých detí dáva zreteľne najavo, že dôsledne skúma jeho dodržiavanie predovšetkým všeobecnými súdmi a monitorovaním stavu v jednotlivých konaniach poukazuje na každý postup, ktorý by práva detí porušoval," uzavrela Macejková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu