Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poslanci idú na ÚS napadnúť zákon o sociálnom poistení

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Strana Most-Híd už vyzbierala 40 podpisov poslancov Národnej rady SR pod podanie na Ústavný súd (ÚS) SR, ktorým chcú poslanci napadnúť na Ústavnom súde ustanovenia zákona o sociálnom poistení diskriminujúce tzv. starodôchodcov.

"Chceme, aby Ústavný súd vyriekol rozsudok o tom, že niektorá skupina starodôchodcov je v zákone o sociálnom poistení diskriminovaná," povedal na stredajšom brífingu poslanec za Most-Híd József Nagy.

Diskriminácia podľa Nagya spočíva v tom, že zákon dáva ako podmienku pri prepočítaní výšky dôchodku to, aby dôchodca do roku 2004 nebol bez práce ani jeden pracovný deň. "Tým, ktorí si medzi rokom 1989 a 2004 vedeli udržať zamestnanie, sa starobný dôchodok prepočítal," upozornil Nagy.

Súčasný stav, ktorý podľa poslanca Nagya nezabezpečuje rovnaké právne postavenie staropenzistov pri prepočítavaní dôchodkov, trvá už desať rokov. "Chceme, aby dôchodcovia, ktorí išli do dôchodku do roku 2004 podľa starého zákona, mohli požiadať o prepočítanie dôchodku podľa nového systému bez diskriminačných podmienok," povedal poslanec.

Očakáva, že Ústavný súd SR donúti parlament, aby do šiestich mesiacov zmenil súčasný zákon a odstránil diskrimináciu časti starodôchodcov. Podľa Nagya by sa to mohlo týkať asi 20 až 30 tisíc penzistov a ich dôchodok by sa mohol zvýšiť o 50 až 200 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu