Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Vedomosti žiakov overia nové testové úlohy: Bude to stáť 28,2 milióna

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Učiteľom pomôžu pri preverovaní žiakov zo spoločenskovedných predmetov ako občianska náuka, dejepis a geografia testové úlohy, ktoré vzniknú v rámci projektu Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM).

Veľkú databázu testových úloh ústav pripravuje v rámci projektu Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných a stredných školách s využitím elektronického testovania. Prevažne z eurofondov naň pôjde asi 28,2 milióna eur.

"Projekt školám ponúkne testové úlohy v súlade so Štátnym vzdelávacím programom. Nové úlohy a testy z občianskej náuky, dejepisu a geografie umožnia školám overovať vedomosti žiakov na úrovni jednotlivých ročníkov základných a stredných škôl,“ povedala riaditeľka NÚCEM Romana Kanovská. Dodala, že práve v spoločenskovedných predmetoch môže žiak preukázať, ako ovláda napríklad čítanie s porozumením a orientuje sa v právnej a sociálnej problematike či v ekonomických pojmoch.

NÚCEM pripravil vo februári a marci ďalšiu sériu školení k tvorbe úloh a testov pre projekt. Odborné vzdelávanie je určené pre učiteľov spoločenskovedných predmetov, informatiky a cudzích jazykov a uskutoční sa v Ivanke pri Dunaji, Ružomberku a v Prešove.

V rámci projektu ústav plánuje vzdelávať aj budúcich autorov úloh a testov z ruského jazyka. "Pre mládež na Slovensku je ruština v poradí tretím najobľúbenejším cudzím maturitným jazykom, na prvom mieste je bezkonkurenčne angličtina a na druhom mieste je nemčina. Tradične majú záujem o tento najrozšírenejší slovanský jazyk maturanti zo škôl v Prešovskom a Košickom samosprávnom kraji," povedala manažérka publicity projektu Mária Grebeňová-Laczová. V rámci národného projektu pokračuje vzdelávanie učiteľov v tvorbe testovacích nástrojov aj pre nemčinu a angličtinu.

Noví odborne vyškolení autori úloh a testov, ktorí podpíšu pracovnú zmluvu s NÚCEM a preukážu svoje schopnosti počas skúšobnej lehoty, sa pridajú k približne 350 učiteľom, ktorí tvoria testovacie nástroje pre národný projekt. Jedným z jeho dôležitých cieľov je vytvorenie pôvodných 30.000 úloh a 150 testov zo všeobecnovzdelávacích predmetov. V rámci projektu sa pripravuje aj elektronické testovanie na školách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu