Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V marci pilotne otestujú 1200 štvrtákov z matematiky a prírodných vied

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Asi 1200 štvrtákov zo 44 škôl čaká v marci pilotné testovanie z matematiky a prírodných vied. Ide o prípravu na medzinárodné testovanie v rámci štúdie TIMSS 2015.

"Organizuje ju Medzinárodná asociácia pre hodnotenie výsledkov vo vzdelávaní (IEA) a zameriava sa na zisťovanie vedomostí a zručností z matematiky a prírodných vied žiakov 4. ročníka základných škôl, 8. ročníka ZŠ alebo zodpovedajúceho ročníka viacročných gymnázií," povedala pre TASR Romana Kanovská, riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM), ktorý na Slovensku testovanie zastrešuje. Hlavné testovanie po tohtoročnom pilotnom prebehne v máji 2015 a podľa riaditeľky NÚCEM sa do neho zapojí asi 6000 štvrtákov z približne 200 slovenských škôl.

Testovanie v rámci štúdie TIMSS prebieha na Slovensku od roku 1995 pravidelne v štvorročných cykloch. "V rokoch 1995, 1999 a 2003 sa na Slovensku na testovaní zúčastnili žiaci 8. ročníka základnej školy a zodpovedajúceho ročníka viacročných gymnázií. Od roku 2007 testujeme žiakov 4. ročníka základných škôl," objasnila Kanovská.

TIMSS sleduje výsledky žiakov vo vzťahu k predpísanému obsahu vzdelávania a popri monitorovaní ich výkonov venuje pozornosť postojom žiakov a aj podmienkam ich domáceho a školského prostredia. Na zozbieranie týchto údajov slúžia štyri druhy dotazníkov: pre žiaka, učiteľa, pre školu (určený riaditeľovi) a od roku 2015 aj dotazník pre rodičov.

Okrem toho na prelome marca a apríla pilotným testovaním prejde aj približne 2500 žiakov z asi 65 škôl v rámci prípravy na meranie medzinárodnej štúdie OECD PISA 2015 z prírodovednej gramotnosti.

"Hlavné testovanie PISA 2015 bude pravdepodobne v apríli 2015 a bude do neho zapojených približne 200 škôl a cca 5500 žiakov," povedala Kanovská. Podľa pedagogicko-organizačných pokynov na tento školský rok má testovanie prebiehať v elektronickej aj písomnej forme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu