Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Výstraha v Tatrách: Platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

Lyžiar spustil lavínu
Lyžiar spustil lavínu (Zdroj: hzs.sk)

BRATISLAVA - V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier nad hranicou 1800 m n. m. je mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice, informuje o tom portál Horskej záchrannej služby (HZS) venovaný lavínovej problematike lavíny.sk. Vo vyšších polohách Tatier je na tvrdom snehovom podklade vetrom previaty sneh, ktorý je nerovnomerne rozmiestnený.

V žľaboch so severozápadnou, severnou, severovýchodnou až východnou orientáciou sú vytvorené menej stabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na uvedených strmých svahoch. Na poludnie a v poludňajších hodinách na slnkom prehriatych svahoch sa môžu formovať spontánne splazy a malé lavínky. Stredné a veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú.

V Nízkych Tatrách trvá popoludní nad hranicou 1800 m n.m. mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň, dopoludnia bude len malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň. Snehová pokrývka je tu v polohách do 1800 m n.m. všeobecne dobre spevnená a stabilná. Na týchto strmých svahoch je možné uvoľnenie menších lavín, najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení.

Stredné ani veľké spontánne lavíny sa neočakávajú. Malé lavínové nebezpečenstvo trvá na svahoch v najvyšších polohách Malej Fatry, vo vysokohorskom teréne Veľkej Fatry v dôsledku veľmi nízkej až nesúvislej snehovej pokrývky lavínové nebezpečenstvo nehrozí.. 

Dnes ráno bolo na horách zamračené, od nadmorskej výšky 1800 m hmlisto vo všetkých Tatrách. Oteplilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -5°C do +3° C. Fúkal mierny vietor premenlivých smerov s rýchlosťou do 25 km/h., v nárazoch hlavne v Nízkych Tatrách dosahoval silu prudkého vetra s rýchlosťou do 45 km/hod.

Za posledných 24 hodín napadlo od poprašku do 2 cm nového mokrého snehu. Snehová pokrývka je vplyvom vetra nerovnomerne rozmiestnená. Vo vyšších polohách Tatier sneh z poslednej periódy sneženia bol silným vetrom uložený do žľabov a múld prevažne severných až východných orientácií a vytvoril v nich pod hrebeňmi nestabilné snehové kliny a vankúše.

Hlavne na náveterných svahoch sa stále môžu vyskytovať nebezpečné dosky. Celková výška snehovej pokrývky je premenlivá a na toto ročné obdobie stále výrazne podpriemerná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu