Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Český horolezec sa zranil vo Vysokých Tatrách, pomáhal mu aj vrtuľník

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

POPRAD – Horskí a leteckí záchranári dnes popoludní zachraňovali zraneného českého horolezca. Ten sa zranil v severnej stene Javorového štítu. Pri lezení cesty „Komín návratov“ si pri výpadku zo steny, v tretej lezeckej dĺžke, poranil obe nohy.

Na miesto nehody letel vrtuľník Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, ktorý v Starom Smokovci vyzdvihol na palubu horského záchranár. Po prílete na miesto posádka vrtuľníka vysadila lekára v Javorovej doline a na priblíženie ku stene letel vrtuľník s horským záchranárom na navijaku.

Záchranár evakuoval zo steny zraneného horolezca a za pomoci vrtuľníka ho vysadili pri lekárovi. Kým lekár ošetroval a fixoval zranenému horolezcovi zranené nohy, letel ku stene vrtuľník pre jeho spolulezca. Po transportovaní spolulezca a horského záchranára do doliny naložili zraneného muža na palubu vrtuľníka, ktorý ho previezol na heliport v Poprade. Odkiaľ pokračoval v sanitke Rýchlej zdravotnej pomoci do popradskej nemocnice na ďalšie ošetrenie. Následne sa vrtuľník vrátil do Javorovej doliny pre nezraneného horolezca a záchranára, ktorých transportoval na heliport do Popradu, informovala Horská záchranná služba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu