Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vodiči, pozor, na západnom Slovensku sa tvorí poľadovica

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poľadovica na cestách trápi vodičov na väčšine ciest v Trnavskom, Nitrianskom a Trenčianskom kraji i na cestách nižších tried v Banskobystrickom kraji. Od skorého rána boli pre silnú poľadovicu nezjazdné cesty III. triedy v úsekoch Šípkové, Kátlovce - Nižná a v úseku Nižná - Chtelnica. Silný vietor spôsobuje na Spiši snehové jazyky a záveje.

Pozor si na ne treba dávať na ceste v okolí Heľpy i v úsekoch Spišská Belá - Tatranský kotlina, Spišská Belá - Slovenská Ves a na ceste pri Šambrone v okrese Stará Ľubovňa. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojej webstránke. Pre poveternostné podmienky Maďarská republika až do odvolania uzatvorila hraničný priechod v Rusovciach pre kamiónovú dopravu v smere do Maďarska.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenskej republiky sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý, vlhký až mokrý. Cesty I. až III. triedy sú tiež zjazdné s prevažne suchým až vlhkým povrchom, v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska je na cestách kašovitý až utlačený sneh do troch centimetrov. Zjazdné sú aj sledované horské priechody, kde je povrch vozoviek prevažne vlhký až mokrý. Poľadovicu však skoro ráno hlásili na horských priechodoch Cukmantel, Havran a Veľké pole, na horskom priechode Šturec naďalej hrozí nebezpečenstvo padania skál na vozovku.

Utlačená 4- až 5-centimetrová vrstva snehu je na horskom priechode Herlianske sedlo, do dvoch centimetrov utlačeného snehu hlásia na ceste v horských priechodoch Huty, Klenov a Hriňová. Na ceste na horských priechodoch Šturec a Donovaly je centimetrová vrstva kašovitého snehu, v Besníku miestami do dvoch centimetrov.

Poľadovica pokryla Vysočinu a juh Moravy. Vodičov varujú, aby nevychádzali

Vodiči na Vysočine a južnej Morave majú dnes problémy s poľadovicou. Policajti ich vyzývajú, aby nevychádzali na cesty, ak to nie je nevyhnutné. Poľadovica podľa českých meteorológov hrozí v týchto krajoch aj v pondelok. Inde varujú pred silnou námrazou. Vietor sa v noci nadnes utíšil, a tak mohla po štyroch dňoch znovu vyjsť kabínová lavnoka na severočeský vrch Ještěd.

Informácie priniesol spravodajský portál iDNES.cz. "Na Českomoravskej vrchovine a južnej Morave zvyšujeme stupeň nebezpečenstva, naopak pre Zlínsky, Olomoucký a Moravskosliezsky kraj výstrahu rušíme. Pre vyššie polohy v oblasti Českého lesa, Krušných hôr, Jizerských húr a Krkonôš opätovne vyhlasujeme výstrahu pred silnou námrazou," uviedli meteorológovia dnes krátko po 11.00 h.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu kvôli mrznúcemu dažďu. Na Morave a Vysočine môže v nasledujúcich 24 hodinách napršať ojedinele okolo troch milimetrov mrznúcich zrážok. Z Vysočiny je hlásených desať dopravných nehôd. V okrese Třebíč dokonca dnes skoro ráno sfúklo autobus do lesa a následne do poľa - jeden človek utrpel ľahké zranenia.

Havarované autá blokujú niektoré úseky ciest. Cestári ošetrujú vozovky podľa dôležitosti, najprv však hlavné ťahy. Na južnej Morave v niektorých obciach pokrýva poľadovica po nočnom mrholení všetky komunikácie aj chodníky a spôsobila niekoľko dopravných nehôd. Pred námrazou a poľadovicou varujú meteorológovia aj na iných miestach Čiech. "Dnes večer a v noci na pondelok očakávame v Čechách najprv hustejšie sneženie, ktoré sa bude počas noci od východu meniť na mrznúce zrážky," uvádza sa vo výstrahe. V pondelok budú zrážky slabnúť, ale najmä vo vyšších polohách v Čechách ich vystrieda mrznúca hmla, informoval web iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu