Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Deviatakov čaká v najbližších týždňoch výber strednej školy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Žiakov, ktorí končia základnú školu, čaká v najbližších týždňoch rozhodnutie o výbere ďalšieho štúdia. Tí, ktorí majú záujem pokračovať na umeleckej či športovej škole, prípadne na bilingválnych gymnáziách, musia riaditeľovi svojej základnej školy odovzdať prihlášku najneskôr do 20. februára. V ostatných prípadoch majú čas do 10. apríla.

"Tento termín platí rovnako aj pre žiakov 5. ročníka, ktorí chcú pokračovať v štúdiu na osemročnom gymnáziu," informoval hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Prihlášku na tlačive schválenom ministerstvom možno podať na dve stredné školy alebo na dva odbory vzdelávania tej istej strednej školy. Platí to aj pre žiakov, ktorí sa pôvodne hlásili na strednú školu s talentovými skúškami a neuspeli na nich.

Štúdium na základných školách ukončí v tomto roku takmer 43.000 deviatakov. V porovnaní s rokom 2009 klesol tento počet o viac ako 5000.

Pri rozhodovaní o výbere strednej školy na základe ich výsledkov, zručností, ale aj záujmov či profesijnej orientácie by mali deviatakom pomôcť aj výchovní poradcovia. Poskytnúť im môžu i ďalšie informácie týkajúce sa ich stredoškolského štúdia, napr. naplnenosti jednotlivých študijných a učebných odborov, kritérií prijímacích skúšok a napokon aj perspektív po absolvovaní konkrétnej strednej školy. V súčasnosti v základných školách pôsobí približne 1300 takýchto poradcov.

"Ministerstvo školstva pripravilo zoznam študijných odborov a učebných odborov, ktoré sú nad rozsah potrieb trhu práce, ako aj zoznam študijných odborov a učebných odborov s nedostatočným počtom absolventov pre potreby trhu," pripomenul hovorca. Rezort podľa neho pri ich tvorbe vychádzal z absolventskej miery nezamestnanosti a prognózy o potrebách trhu práce k roku 2017. Opozičný poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený) naopak pred týmito zoznamami rodičov varoval, keďže podľa neho nezodpovedajú reálnym potrebám trhu práce.

Na Slovensku v súčasnosti podľa ministerstva funguje 247 gymnázií, 15 konzervatórií a 462 stredných odborných škôl. V ponuke stredných odborných škôl je najviac zastúpená skupina odborov ekonomika a organizácia, obchod a služby. Štúdium tohto zamerania ponúka 292 škôl, nasleduje strojárstvo a ostatná kovospracúvacia výroba, ktorú môžu žiaci študovať na 134 školách. Elektrotechniku možno v tomto školskom roku študovať na 129 stredných odborných školách a stavebníctvo, geodéziu a kartografiu na 120 školách.

"Všetkých žiakov, ktorí sa rozhodnú študovať na strednej škole odbor s maturitou, čakajú prijímacie skúšky," podčiarkol Kaliňák. Výnimkou sú len tí, ktorí dosiahli v deviatackom testovaní, z každého predmetu samostatne, viac ako 90 percent. Nevzťahuje sa to však na odbory, kde sa vyžadujú talentové skúšky. Na väčšine škôl sa budú vedomosti deviatakov overovať zo slovenského jazyka a literatúry a matematiky, na odborných školách aj z iných predmetov, napr. chémie, prírodopisu či cudzích jazykov.

Riaditeľ strednej školy pri prijímaní zohľadní aj to, či je uchádzač úspešným riešiteľom olympiád či súťaží, ktoré súvisia s odborom štúdia. Tiež prihliada na výsledky dosiahnuté v celoslovenskom testovaní deviatakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu