Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mestskí poslanci prerokujú petíciu za zachovanie PKO

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poslanci bratislavského zastupiteľstva vo štvrtok 30. januára prerokujú na zasadaní petíciu za zachovanie PKO. Petíciu odovzdali petičný výbor a občianski aktivisti z iniciatívy Bratislava otvorene koncom októbra 2013. Informoval o tom Matej Vagač z iniciatívy Bratislava otvorene, podľa ktorého nemá mesto vo svojom vlastníctve žiadne primerané a náhradné priestory a nevie si ich ani prenajať.

"Keď Staré Mesto nedávno organizovalo verejnú diskusiu k rekonštrukcii Starého mosta, prepožičalo si priestory Starej tržnice. Tie síce pojmú 300 až 400 ľudí, ale podmienky v nich sú nevyhovujúce a je tam zima. PKO má pritom vykurovanú sálu.Keď mesto organizuje Bratislavský bál, môže si síce prenajať Redutu či Operu Slovenského národného divadla, ale tieto prenájmy podujatie výrazne predražujú a cena vstupného tým ďaleko prevyšuje možnosti bežných ľudí. Ľudové plesy a cenovo prístupné zábavy sa stratili zo života mesta," uviedol Vagač a dodal, že každé mesto má mať priestory, ktoré môže používať pre neziskové akcie, benefičné koncerty, prípadne ako náhradu pre open air podujatia.

Ľubica Trubíniová zo združenia hovorí, že je neprijateľné, ak mesto už tri roky necháva stáť PKO, nevyužíva ho a vytvára tak stratu najmenej 80 000 eur ročne, čo bol zisk PKO aj v útlmovom režime za primátora Ďurkovského. Aktivisti z Bratislava otvorene tiež kritizujú, že mesto doteraz nepožiadalo súd o predbežné opatrenie na sprístupnenie PKO ako svojho majetku.

„Treba sa vrátiť k pôvodnej kúpnopredajnej zmluve o pozemkoch PKO z roku 2005, kde sa kupujúci zaviazal prenajať uvedené pozemky za korunu ročne. Primátor a poslanci by mali aj zvážiť, či niektoré prenájmy podnikateľským subjektom, ako napríklad Tehelné pole, ktoré dnes mesto poskytuje za symbolické jedno euro, by nemohli byť zdrojom pre prenájom pozemkov PKO,“ uvádza Katarína Šimončičová zo združenia.

Aktivisti tiež spomínajú, že mesto dostatočne nevyužíva svoj potenciál pri rokovaniach s Henbury Development, pričom primátor zastupujúci mesto by mohol využiť výhodu svojho postavenia napríklad pri rokovaní o výmene pozemkov PKO za iné pozemky vo vlastníctve mesta, vyhlásení stavebnej uzávery či spracovaní územného plánu zóny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu