Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Bratislava zvažuje zachovať PKO aspoň čiastočne

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Z Parku kultúry a oddychu (PKO) v Bratislave možno ostane iba vstupná hala a spoločenská miestnosť. Mesto Bratislava totiž zvažuje alternatívu čiastočného zachovania PKO.

Bratislavský primátor Milan Ftáčnik o tom dnes informoval mestských poslancov. Informačný materiál o rokovaniach s Henbury Development bratislavskí poslanci vzali na vedomie.

Pôvodne mesto trvalo na zachovaní celého PKO, to však nie je prijateľné pre majiteľa pozemkov, spoločnosť Henbury Development. S investorom sa mesto snaží dohodnúť mimosúdne, zatiaľ však neuspeli. Budovy pred búraním mala zachrániť zámena pozemkov PKO s pozemkami pod Výskumným ústavom vodného hospodárstva (VÚVH), ktoré mesto spoločnosti Henbury Development navrhlo vlani v novembri.

Ponuka však bola vtedy pre investora nevýhodná, mesto navrhovalo budovy zameniť s podmienkou, že budovy s najcennejšími technológiami vo VÚVH ostanú zachované. V návrhu mesto tiež žiadalo okrem zámeny pozemkov pod PKO aj zbúranie existujúcich stavieb a výstavbu nových administratívnych objektov pre VÚVH.

Nakoniec sa však tento návrh nezdal reálny. Mesto preto na poslednom rokovaní s Henbury Development 23. septembra navrhlo alternatívu čiastočného zachovania PKO. Investor na posúdenie potrebuje čas, oficiálne stanovisko mestu sľúbil do októbrového rokovania mestského zastupiteľstva. Mesto zvažuje aj alternatívu s investorom zameniť pozemky mimo nábrežia.

Na súde je v súčasnosti spor medzi spoločnosťou Henbury Development a mestom Bratislava o určenie platnosti Zmluvy o spolupráci a Preberacieho protokolu a ich dodatkov. Okresný súd Bratislava I. platnosť zmluvy i preberacieho protokolu a dodatkov potvrdil a dal za pravdu spoločnosti Henbury Development.

Podľa okresného súdu sú tak dokumenty platné aj bez súhlasu vtedajšieho mestského zastupiteľstva. Proti rozsudku sa však Bratislava odvolala 16. apríla, krajský súd v tejto veci ešte nekonal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu