Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Z krajín EÚ robíme najviac v nedeľu: Aj tak sme najchudobnejší!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Takmer 56.000 našich občanov už podpísalo petíciu za zákaz práce v nedeľu. Od júla minulého roka ju organizuje občianske združenie Aliancia za nedeľu - Slovensko (AZN) a petícia potrvá do júla tohto roka.

"Zatiaľ ju podpísali členovia odborových zväzov, zamestnanci obchodných reťazcov a ďalší občania. Podľa Eurostatu Slováci z 27 krajín Európskej únie (EÚ) najviac pracujú v nedeľu a v noci – pravidelne až takmer 21 percent občanov. V priemere odpracujú druhý najdlhší čas - 40,9 hodín týždenne a pritom patríme medzi najchudobnejších. Vyše 90 percent rodín má problémy pravidelne platiť mesačné účty. V eurozóne sa za hodinu práce platí v priemere 28 eur, v rámci EÚ 23,4 eura, v Grécku 14,9 a u nás 8,3 eura. Práca v nedeľu ohrozuje zdravie zamestnancov aj ich rodín. Máme otvorený svet, ale mnohí naši občania si nemôžu dovoliť cestovať. Chudoba je najhoršia forma násilia. Kto zastaví toto novodobé otrokárstvo u nás?" pýtal sa na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave podpredseda AZN Peter Novoveský.

Zároveň novinárov oboznámil s treťou konferenciou Európskej aliancie za voľnú nedeľu (ESA), ktorá sa uskutočnila 21. januára 2014 v Bruseli. Tam vo svojom vystúpení informoval o kritickej situácii v postkomunistických krajinách i na Slovensku aj v oblasti legislatívy. Napríklad aj o neprijatom zákone o obmedzení práce v nedeľu v Národnej rade SR 9. septembra 2009.

"Po páde komunizmu nastal vo východných krajinách boom západných investorov v obchodnej sfére. Všetci sme to vítali, pretože sme mohli kúpiť tuzexové veci a zvýšila sa konkurencia. No prišiel obrovský problém nedeľnej práce, dokonca niekde v 24-hodinovej prevádzke, ktorá sa veľmi hrubo zneužíva. Pritom tie firmy v materských krajinách západnej Európy majú nielen v nedeľu, ale aj cez sviatky obmedzenú prácu. U nás to nedodržujú aj preto, že to nie je legislatívne ošetrené," zdôvodnil predseda AZN Anton Čulen.

"Očakávame, že po konferencii ESA sa zvýši aktivita na prijatie relevantnej legislatívy v rámci celej EÚ, aby sa rešpektovala a presadzovala ochrana týždenného dňa odpočinku, ktorým býva nedeľa. Tiež budeme presadzovať prijatie zákona u nás," konštatoval Novoveský.

S touto problematikou pripravuje AZN na leto konferenciu v Bratislave za účasti zástupcov z viacerých postkomunistických krajín, na ktorej bude aj vyhodnotená petícia a prijaté ďalšie opatrenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu