Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

SKTS chce znížiť chudobu na Slovensku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Chudoba občanov, udržateľnosť dôstojného života, príjem nezamestnaných, dôstojná staroba a iná sociálna problematika je na programe dnešnej medzinárodnej vedecko-odbornej konferencie v Bratislave.

Pod názvom Sociálne investovanie ju organizuje Stála konferencia organizácií tretieho sektora (SKTS) SR s Medzinárodnou federáciou pre sociálny rozvoj (ICSW), Medzinárodnou federáciou sociálnych pracovníkova (IFSW) a Medzinárodnou asociáciou škôl sociálnej práce (IASSW).  

"Sociálne investovanie je nový, trefný a moderný názov na riešenie nepriaznivej sociálnej situácie u nás. Za týmto účelom na konferencii pripravujeme aj návrh spoločenskej zmluvy slovenských občanov, ktorú zašleme na rôzne zodpovedné domáce inštitúcie, ale aj mnohým zahraničným," povedal na tlačovej konferencii Jozef Behýl, predseda SKTS SR, ktorá je jediným slovenským zástupcov v globálnej mimovládnej inštitúcii ICSW združujúcej desaťtisíce organizácií v 70 krajinách sveta.

Podľa organizátorov sa počas finančnej a hospodárskej krízy aj následne dostávame do ťaživej situácie, keď hocikto môže stratiť prácu. Okrem slovenských účastníkov sa na konferencii zúčastňujú zástupcovia z Francúzska a Maďarska. Hovoria aj o posilnení sociálnych a hospodárskych iniciatív, o tvorbe udržateľného bezpečného životného prostredia, o podpore sociálneho a kultúrneho blahobytu jednotlivcov, rodín a komunít.  

Odborníci z rôznych inštitúcií majú aj príspevky o zabezpečení etického a udržateľného používania techniky v ľudských službách. Spoločne sa zamýšľajú na tým, aký význam má sociálne investovanie pre trvalo udržateľný rozvoj, o sociálnom investovaní v sociálnej politike ako nástroja boja s chudobou, či je možné dosiahnuť sociálny rozvoj iba hospodárskym rastom a zamestnanosťou, ako treba garantovať inkluzívny rast a či máme prebytok alebo nedostatok ľudí.

Miloslav Hetteš zo SKTS vo svojej prednáške hovoril o slovenských pomeroch, že bohatí sú bohatší a chudobní chudobnejší, že riešenie rómskej otázky sa stalo biznisom a nie cieľom. Podotkol tiež, že po 24 rokoch od prevratu máme predraženú a nepružnú verejnú správu bez dôvery občanov a s tolerovanou korupciou.

"Spoločnosť je v kríze, nie sú peniaze na školstvo, zdravotníctvo ani na dôchodky. Slovensko sprivatizovalo starobu tým, že zaviedlo súkromný dôchodkový systém. V rôznych krajinách ho rušia, v Argentíne sa ľudia kvôli nemu vešali. Keď štát dá peniaze pre dôchodcov do súkromných rúk, tak je tam obrovský výpadok financií a potom ich niet pre dôchodcov. V ČR nová pani ministerka vyhlásila, že zruší druhý pilier," uviedol Hetteš.

Výstupom z konferencie bude vyjadrenie k spoločnej sociálnej agende v podmienkach slovenskej spoločnosti. Účastníci pripravia spoločné posolstvo pre svetovú konferenciu sociálnej práce, vzdelávania a sociálneho rozvoja, ktorá bude dňoch 9. – 12. júla v  Melbourne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu