Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Google spomína: Legendárny slovenský básnik Milan Rúfus sa narodil pred 85 rokmi

Milan Rúfus Zobraziť galériu (2)
Milan Rúfus (Zdroj: Foto: internet)

BRATISLAVA – Jeden z najvýznamnejších slovenských autorov, básnik, literárny historik, prekladateľ a esejista Milan Rúfus by sa dnes dožil 85 rokov. Narodil sa 10. decembra 1928 v obci Závažná Poruba. Autor s veľkým sociálnym cítením, ktorý sa často zaoberal otázkou zmyslu života, svoje dielo a životnú cestu ukončil 11. januára 2009 v Bratislave.

Animovaným logom Google od výtvarníka Petra Uchnára si dnes pripomíname 85. výročie narodenia básnika Milana Rúfusa. Logo stvárnil Peter Uchnár, autor ilustrácií azda najznámejších Rúfusových zbierok básní Modlitbičky či Studničky. Základným motívom bola kniha, v rámci ktorej vyrástol fantazijný svet Rúfusovej poézie. Občas temnejší, ktorý znázorňuje nepriestupný hustý les, občas odľahčenejší, ktorý reprezentujú stromy napravo. Tým svetom prestupuje anjel, charakteristický pre dielo Modlitbičky, ktorý preletí lesom.

Doodle Milan Rúfus
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: google)

Milan Rúfus sa narodil v rodine murára. Ľudovú školu navštevoval v rodisku, na gymnázium chodil v Liptovskom Mikuláši, kde v roku 1948 úspešne zmaturoval. Potom študoval slovenčinu a dejepis na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Po skončení vysokej školy zostal na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského ako pedagóg. Prednášal dejiny slovenskej a českej literatúry. V školskom roku 1971 – 1972 pôsobil na univerzite Instituto Universitario v Neapole, kde prednášal slovenský jazyk a literatúru. Od roku 1990 až do svojej smrti žil ako dôchodca v Bratislave.

Debutoval básnickou zbierkou Až dozrieme. Vyjadril v nej svoje chápanie poézie, ktoré sa výrazne odlišovalo od vtedajšej dobovej. Neoslavoval socializmus. V dielach prezentuje silné sociálne cítenie, pričom jeho tvorbu ovplyvnil symbolizmus. Inšpiroval sa slovenskou ľudovou slovesnosťou, ale aj dielami slovenských maliarov. Tvoril pre dospelých, ale aj pre deti a mládež. Svojou tvorbou patrí k najvýraznejším básnickým zjavom.

Ako básnik sa čitateľovi predstavuje s vlastným pohľadom na život a morálne hodnoty, ľudské konanie, lásku, pravdu, krásu, utrpenie a tragiku človeka i sveta druhej polovice 20. storočia. Vo svojich dielach neustále hľadal podstatu a zmysel života, čo robil veľmi citlivo a vnímavo.  Jeho poézia je plná vysokých ideových, morálnych a estetických hodnôt zakotvená v kaleidoskope  ľudského sveta.

Okrem vlastnej tvorby sa venoval prekladom z nórčiny, španielčiny, ruštiny a češtiny. Jeho diela vyšli v angličtine, bulharčine, češtine, francúzštine, maďarčine, nemčine, nórčine, poľštine, rómčine, ruštine, taliančine a ďalších jazykoch.

Neopomenuteľná je jeho tvorba pre deti a mládež. Diela ako Modlitbičky, Mechúrik Koščúrik s kamarátmi, Pamätníček, Modlitbičky za dieťa a Nové modlitbičky pozná azda každý čitateľ.

Po básnikovi je pomenovaná planétka (33158) Rúfus, ktorú objavili Leoš Kornoš a Peter Kolény z Astronomického a geofyzikálneho observatória FMFI UK v Modre 26. februára 1998.

Počas svojej tvorby získal mnoho prestížnych ocenení, ako napr. Štátna cena za literatúru. Od roku 1991 bol trikrát navrhovaný na Nobelovu cenu za literatúru. V roku 1998 získal Čestný doktorát literatúry, udelený Svetovou akadémiou umení a kultúry so sídlom v USA. V roku 2005 dostal Cenu ministra kultúry za zbierku básní Báseň a čas. V roku 2008 – Cena za poéziu Crane Summit 2008, Taiwan. Vysoké štátne vyznamenanie za mimoriadne zásluhy a kultúrny rozvoj krajiny Pribinov kríž I. triedy získal v roku 2009.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu