Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Google spomína: Dian Fossey zasvätila život gorilám, jej smrť ostáva záhadou!

Dian so svojou milovanou gorilou Zobraziť galériu (2)
Dian so svojou milovanou gorilou (Zdroj: nationalgeographic.com)

BRATISLAVA - Presne pred 85 rokmi sa narodila významná americká biologička Dian Fosseyová, ktorá bola expertkou na život goríl horských. Jej život a práca dokonca zaujala aj hollywoodskych filmárov, ktorí o nej natočili film. Túto výnimočnú ženu si dnes pripomína internetový vyhľadávač Google.

Dian Fosseyová sa narodila 16. januára 1932 v San Franciscu. Už odmalička inklinovala ku zvieratám a napriek tomu, že že z nej jej nevlastný otec chcel mať ekonómku, vyštudovala pracovné lekárstvo na Štátnej univerzite v San Jose a zoológiu na Univerzite v Cambridge.

Fosseyovej život zmenilo stretnutie s uznávaným primatológom Louisom Leakym, ku ktorému došlo v roku 1963 na cestách po Afrike. Inšpiroval ju k tomu, aby začala študovať život horskej gorily v juhoafrickom pohorí Virunga.

Neskôr sa presťahovala do Rwandy a založila v Karisoke výskumnú stanicu nachádzajúcu sa medzi horami Karisimbi a Visoko. Prežila tu osemnásť rokov, ktoré zasvätila svojim milovaným gorilám. Keď pytliaci zabili jej obľúbenca Digita, založila dian Digitov fond a začala kampaň zameranú proti pytliactvu a na záchranu goríl.

Google spomína: Dian Fossey
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nationalgeographic.com)

26. decembra 1985 ju našli v jej skromnom príbytku zavraždenú. Jej smrť sa doteraz nepodarilo objasniť. Posledný záznam v jej denníku znel: "Keď si uvedomíme cenu všetkého živého, budeme menej lipnúť na minulosti a môžeme sa tak viac sústrediť na záchranu budúcnosti."

Dva roky pred svojou tragickou smrťou vydala Fosseyová knihu Gorily v hmle. Jej životný príbeh bol pod rovnakým menom v roku 1988 aj sfilmovaný. Dian stvárnila herečka Sigourney Weaver.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu