Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zomrel básnik, aforista a autor rozhlasových hier Peter Gregor (†70)

Peter Gregor Zobraziť galériu (2)
Peter Gregor (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vo veku 70 rokov zomrel dnes ráno básnik, aforista, autor rozhlasových hier Peter Gregor. Informoval o tom rektor Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií Samuel Abrahám.

Peter Gregor skonal po dlhej a ťažkej chorobe v Univerzitnej Nemocnici Bratislava na Mickiewiczovej ulici. Abrahám, ktorý bol Gregorovým dlhoročným blízkym priateľom, uviedol, že s ním bol až do jeho posledných chvíľ.

V týchto dňoch vyšli Gregorovi vo vydavateľstve Marenčin PT knihy Idiotár a Denník. Deň pred jeho skonaním aj kniha rozhovorov Pohybovať sa vo vlastnej koži. Úvod k nej písal práve Samuel Abrahám.

"Píše a vydáva svoje dielo už takmer pol storočia a jeho štýl a spôsob vnímania sveta mapuje svoju dobu bez toho, aby po roku 1989 musel čokoľvek revidovať, meniť, či dovysvetľovať. Takmer každý významný literát ho na Slovensku pozná, no napriek tomu je zarážujúce, že Gregor zostáva širokej verejnosti alebo v zahraničí neznámy aj po roku 1989," napísal Abrahám o Gregorovi v úvode knihy.

Peter Gregor pôsobil ako redaktor Československého rozhlasu v Bratislave (1967-1969), neskôr ako redaktor v Československej televízii (1970-1971) a redaktor časopisu Osvetová práca (1971-1983). Od roku 1983 bol profesionálnym spisovateľom v slobodnom povolaní.

Začínal ako básnik, jeho verše vychádzali od polovice 60. rokov 20. storočia v literárnych časopisoch Slovenské pohľady, Kultúrny život a Mladá tvorba. Neskôr sa venoval aj publicistike a humoristicko-satirickej próze. Humoristické poviedky, aforizmy a fejtóny publikoval v Roháči a rozhlase. Patril medzi najplodnejších a najúspešnejších slovenských autorov rozhlasových hier.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu