Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Otrasný zážitok Slováka vo Francúzsku: Za túto hnusnú dieru musel platiť nekresťanské peniaze!

Z Pavla si vo Francúzsku spravili otroka Zobraziť galériu (18)
Z Pavla si vo Francúzsku spravili otroka (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Toto, že má byť dôstojné bývanie?! Do rúk sa nám dostali fotografie ubytovania pre prisťahovalcov vo Francúzsku, ktoré nemá absolútne nič spoločné s ľudskými podmienkami. Stiesnené priestory, špina a už na prvý pohľad odpudzujúce sociálne zariadenie. To všetko a ešte viac si v najväčšej krajine Európskej únie vytrpel Slovák Pavol, ktorý sa vybral za lepšou prácou, no našiel živé peklo.

Vaše tipy

Čím ďalej, tým viac Slovákov je svojou životnou situáciou nútených utekať za prácou do zahraničia. S vidinou lepšieho platu a zabezpečenia rodiny sa tak vrhajú do neznáma a čoraz častejšie doplácajú na plané sľuby zamestnávateľov. Jedným z nich je aj Slovák Pavol, ktorého vo Francúzsku zamestnala firma Ceres Montage zaoberajúca sa montážou oceľových konštrukcií, potrubí či kotlov.

Otrasný zážitok Slováka vo
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Všetky jeho nádeje na lepšiu budúcnosť skrachovali hneď na začiatku, keď ho zamestnávateľ spolu s ďalším prisťahovalcom ubytoval v stiesnenej izbe. Okrem všadeprítomnej špiny a zápachu zatuchliny sa museli chlapi zmieriť aj s tým, že na teplý obed či večeru môžu zabudnúť. "Vôbec sa tam nedalo nič uvariť, ak ste chceli niečo teplé, tak ste si museli na stavbe niečo zohriať," opisuje Pavol otrasné podmienky, v ktorých vydržal necelý mesiac.

Za pár metrov štvorcových a posteľ pritom obaja podľa Pavla platili po 300 eur na mesiac. Spolu tak izba hrôzy vyšla na 600 eur, čo napriek cenám francúzskych podnájmov ani zďaleka nezodpovedá biednej výbave. Firma vraj síce robotníkom sľubovala, že im zoženie nové ubytovanie, ani po dlhých týždňoch sa tak však nestalo. Ak sa niekto opovážil ozvať, zamestnávateľ ho mal poslať rovno domov.

Otrasný zážitok Slováka vo
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Rovnako zlý, ak nie ešte horší prístup čakal Pavla aj na stavbe. Fotografie zo šatní, kde spolu s ďalšími robotníkmi vykonával hygienu a prezliekal sa, pripomínajú zábery ako zo zlého filmu. Peklo zažíval aj na pracovisku. "Bolo tam mnoho problémov, robili sme na stavbe a Francúzi si z nás robili sluhov," opisuje správanie miestnych kolegov. Na stavbe pracoval aj s ďalšími troma Slovákmi, z ktorých po týždňoch útrap ostal vo Francúzsku už len jeden.

S pochopením sa Pavol údajne nestretol ani pri vyplácaní mzdy. Za hodinu práce si zarobil slušných 15 eur, no mesačnú výplatu mu vraj zamestnávateľ posielal až tri mesiace a doteraz mu dlží stovky eur. Prístupom francúzskej firmy je znechutený a po hrozných skúsenostiach na prácu v zahraničí zrejme zanevrie.

Otrasný zážitok Slováka vo
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Otrasný zážitok Slováka vo
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Český kuchár so záchodom v kuchyni

Podobné skúsenosti s nedôstojným bývaním v zahraničí má aj český kuchár Jarek Sluka, ktorý za prácou vycestoval až do Británie. Jeho príbeh začiatkom decembra obletel anglické médiá a kompetentných prinútil zamyslieť sa nad postojom k migrantom z východnej Európy, pre ktorých je západné Anglicko akýmsi magnetom. Veľký príliv cudzincov za prácou totiž viedol miestnych k prenajímaniu aj svojich garáží či záhradných prístreškov.

Otrasný zážitok Slováka vo
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Daily Mail)

V jednom z nich žije aj Čech Jarek, ktorý sa však ku podivu na nedôstojné bývanie nesťažuje. Malý priestor mu neprekáža a netrápi sa ani tým, že má záchodovú misu umiestnenú priamo v kuchyni. O pár metrov štvorcových sa navyše delí s ďalšími dvoma študentmi, no tak, ako iní prisťahovalci je rád, že má vôbec strechu nad hlavou. Miestnym úradom sa však tieto čierne príbytky nepáčia a navrhujú ich strhnúť. Rovnako sa chystajú vykonávať častejšie kontroly a ďalšie opatrenia.

Anglický gang vykorisťoval Slovákov

Koncom novembra celý svet šokovala správa o Slovákoch v Anglicku, ktorých gang tzv. obchodníkov s ľuďmi vykorisťoval a nútil žiť v naozaj nedôstojných podmienkach bez prístupu k sociálnym službám a bez príjmu. Žili v špine a v stiesnených izbách sa ich tlačilo až sedemnásť. Smutné je, že medzi zneužívanými Slovákmi boli aj malé deti. Trojdenná operácia namierená proti organizovanému obchodovaniu s ľuďmi sa uskutočnila v okrese West Yorkshire a v meste Leeds. Zadržaných bolo osem osôb, ktoré sú podozrivé z pašovania ľudí, zneužívania sociálneho systému a vykorisťovania.

Otrasný zážitok Slováka vo
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: bb.co.uk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu