Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zdrvená matka Elena, ktorej lekári zničili život: Adamko by sa v máji narodil zdravý!

Malý Adamko Zobraziť galériu (3)
Malý Adamko (Zdroj: foto: tv joj)

TRNAVA – Ešte v máji otriasol Slovenskom prípad, keď po komplikovanom pôrode ostalo novorodeniatko v kóme. Prípad sa stal v trnavskej nemocnici a následne malého Adamka previezli do bratislavskej nemocnice na Kramároch, kde sa lekári usilovali pomôcť mu, ako vedeli. Po mesiacoch čakania Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou potvrdil matkino podozrenie. Lekári pochybili.

Adamko sa narodil s najťažším stupňom nedokysličenia mozgu v súvislosti s pôrodom. Matka Elena z nešťastného osudu svojho synčeka podozrievala lekárov, ktorí viedli pôrod. Podala preto podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Dočkala sa odpovede a jej podozrenia sa potvrdili. "Úrad konštatoval nedostatočné monitorovanie matky a plodu a tiež nesprávne vyhodnotený stav a priebeh pôrodu," uviedla pre TV Joj hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Soňa Valášiková.

Zdrvená matka Elena, ktorej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: foto: tv joj)

I keď Elena mala rizikové tehotenstvo, lekári z trnavskej nemocnice nedostatočne monitorovali dieťatko počas pôrodu, a teda nezistili, že Adamko má nedostatok kyslíka. Rovnako včas neodhalili, že matke praskla meternica. Ako ďalej hovorkyňa úradu pre dohľad uviedla, prípad posudzovali prizvaní konzultanti zo špecializovaných odborov gynekológia a pôrodníctvo a neunatológia, ktorých stanoviská úrad pre dohľad zohľadňoval.

Adamkova rodina je z nevydareného pôrodu zdrvená. Udalosť kruto zasiahla celý ich život."Ťažko sa na to niečo hovorí. Ten doktor a ten pôrodný tím zničil celú jednu rodinu. Zničili jedno krásne donosené dieťa," povedala Adamkova matka.  

Rodina malého Adamka teraz môže žalovať nemocnicu na súdoch. Dožadujú sa spravodlivosti. "V súvislosti s týmto prípadom naďalej polícia vedie vyšetrovanie z prečinu ublíženia na zdraví," uviedla trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Zdrvená matka Elena, ktorej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: foto: tv joj)

Podľa dostupných informácii, problémy v trnavskej pôrodnici pretrvávali dlhodobo. Pracovný pomer s vtedajším primárom už rozviazali. Práve on rozhodol, že dieťa sa narodí prirodzenou cestou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu