Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Smeráci chcú chrániť deti britským modelom: Sociálka vám môže vtrhnúť domov!

Väčšia ochrana detí
Väčšia ochrana detí

BRATISLAVA - Veľké zmeny chystá minister práce Ján Richter (Smer-SD). Do zákona chce zapracovať možnosť sociálnym pracovníkom vstúpiť do bytov aj bez povolenia ich obyvateľov. Ministerstvo tak chce predchádzať prípadom, keď sa vie o týraní či zanedbávaní detí v rodine, no nie je možnosť zasiahnuť.

Prípady odobratia detí sociálnymi pracovníkmi sú známe najmä z Anglicka. Slovenská vláda chce pristúpiť k podobným praktikám, no v jemnejšej a prirodzenejšej forme.

Nie všetci sú však touto novinkou nadšení. Ako pre hnonline.sk uviedol riaditeľ Slovenského národného strediska pre ľudské práva Juraj Horváth môže ísť o obmedzovanie slobody. Podľa jeho slov treba dôsledne zvážiť, za akých okolností dovoliť voľný vstup. Mohlo by to byť zneužívané napríklad na vybavovanie si účtov. Aj on však uznáva, že legislatívu je potrebné meniť. Slovensko má totiž slabú ochranu detí.

Podľa hovorcu rezortu práce Michala Stušku im ide o to, aby zabránli prípadom, keď samotné okolie upozorňuje na týrané či zanedbané detí. To nie je možné vždy preveriť, lebo rodičia nevpustia sociálnych pracovníkov do bytu. „Zmena teda reaguje iba na špecifické situácie, pri ktorých nie je možné preveriť stav dieťaťa napríklad prostredníctvom lekára, predškolského zariadenia alebo predvolaním rodiča.“ dodáva Stuška. Podmienky odobratia dieťaťa sa meniť nebudú, teda aj naďalej mu bude musieť predchádzať rozhodnutie súdu.

Odborníci sa však domnievajú, že zmeny môžu byť protiústavé. Advokát Peter Kresák tvrdí, že závisieť to bude od konkrétneho nastavenia podmienok vstupu do bytu, aj od toho, aké budú naň dôvody. Len udanie by totiž bolo málo, muselo by tam byť silnejšie dôvodné podozrenie. Sociálni pracovníci by podľa Kresáka navyše museli preukázať, že sa im nepodarilo dostať sa k dieťaťu inou cestou. Ako ďalej dodáva, bude to pomerne komplikované, až skoro nemožné.

Podobne varuje aj exminister práce Jozef Mihál (SaS): „Nie som si istý, či takéto neúmerné zvýšenie kompetencií sociálnych pracovníkov nebude na škodu. Treba nájsť správnu mieru, aby sme chránili deti, ale zároveň rodičom neodoberali ich rodičovské práva.“

Konkrétna podoba zákona nie je známa. Podľa Stušku zatiaľ prebieha diskusia s odborníkmi v oblasti ochrany detí pred násilím. 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu