Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Príbuzných, ktorí chcú po telefóne požičať peniaze, si treba overiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Tisícky eur už tento rok od seniorov vylákali podvodníci tým, že sa vydávali za ich vnukov či synovcov. Dohodnúť sa na pôžičke sa chceli po telefóne. Bratislavskí policajti preto upozorňujú najmä osamote žijúcich starších ľudí, aby boli obozretní, opatrní a nenechali podvodníkov zneužiť ich dôveru a ochotu pomôcť.

Bratislavská krajská policajná hovorkyňa Karina Považanová pripomína, že ak dôchodcov nakontaktuje neznáma osoba, ktorá sa predstaví ako príbuzný, je potrebné si túto skutočnosť overiť.

"Treba zavolať deťom, prípadne vnukom a zistiť, či bol telefonát skutočne od nich alebo od niekoho iného, kto si číslo možno náhodne vytipoval v telefónnom zozname," podotýka. Hovorkyňa vysvetľuje, že v momente, keď senior v telefonickom rozhovore pripustí, že ide o vnuka, páchateľ sa od dôchodcu snaží vylákať finančnú hotovosť. "Presviedča ho, aby to nikomu neprezradil, že ide o prekvapenie."

Považanová ďalej opisuje, že páchateľ sa usiluje udržiavať telefonický kontakt až do chvíle, kým senior nepotvrdí, že si môže prísť po peniaze. "K prevzatiu finančnej hotovosti dochádza najčastejšie na ulici, pred domom, pričom osoba, ktorá príde po peniaze sa predstavuje vopred dohodnutým menom," pokračuje hovorkyňa.

V mnohých prípadoch seniori podľa hovorkyne až s odstupom času zistia, že boli uvedení do omylu. "Objasniť a odhaliť páchateľov je v týchto prípadoch pre políciu zložité. Nakoľko pamäťová stopa u starších ľudí je veľmi slabá, získaný popis páchateľa je veľmi nepresný," vraví hovorkyňa s tým, že práve tento fakt využívajú niektorí vynaliezaví podvodníci na páchanie trestnej činnosti.

Minulý mesiac sa stal jedným z takýchto páchateľov aj 32-ročný Róbert z Bratislavy, ktorý už podľa Považanovej čelí obvineniu z prečinu podvodu v štádiu pokusu. Od 77-ročnej ženy z Bratislavy sa usiloval pod nepravdivou zámienkou vylákať finančnú hotovosť vo výške 3000 eur. Telefonát od údajného vnuka ale vzbudil u dôchodkyne podozrenie, zavolala preto svojmu synovi, ktorý o pôžičke nič nevedel. V mnohých prípadoch si však telefonicky oslovené obete informácie neoverili a prišli tak o nemalé finančné prostriedky, podotýka hovorkyňa.

Polícia v tejto súvislosti vyzýva občanov, aby v prípade, že sa stali obeťou obdobných prípadov podvodných konaní, túto skutočnosť bezodkladne oznámili na bezplatnom telefónnom čísle 158 alebo osobne na ktoromkoľvek policajnom oddelení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu