Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO lovu vianočnej pochúťky: Tieto kúsky skončia možno aj na vašom tanieri

Na rybníkoch v Períne pri Košiciach začal výlov kaprov. Zobraziť galériu (8)
Na rybníkoch v Períne pri Košiciach začal výlov kaprov. (Zdroj: Miro Vacula)

PERÍN – Na rybníkoch v Períne pri Košiciach začal včera výlov kaprov. Vianočné ryby pomáhajú loviť pod odborným dohľadom porybného Mateja Grentzera aj ôsmi väzni z neďalekého Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Šaci. Väzni si síce prácu na čerstvom vzduchu vážia, ale ako zistili, nie je to žiadna robota pre padavky.

Prvý deň výlovu je vždy najnáročnejší. I keď dnes počasie prialo, fúkal studený vietor a väzni sa veru namakali. Spolu s nimi bol vo vode aj M. Grentzer, ktorý im ukázal ako siete ťahať. „Som s nimi spokojný i keď sa musia najprv naučiť, ako to robiť. Ťahať siete nie je žiadna sranda. Je to ťažká robota. Minulý rok som väzňov nemal, len brigádnikov a na nich sa nedalo vždy spoľahnúť. Raz do roboty prišli, raz nie. U väzňov je záruka, že prídu každý deň, “ hovorí.

Na rybníkoch v Períne
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Po štyroch rokoch, začali vylovovať najväčší rybník a porybný má z vytiahnutých rýb dobrý pocit: „Sú krásne, zdravé a ani počas roka nebol žiaden úhyn. Keďže rybník vylovujeme po dlhšej dobe, neviem odhadnúť, koľko ton vylovíme. Výlov by mohol skončiť do dvoch týždňov.“ Vylovené kapry sa ešte triedia a potom mesiac čistia v sádkach. Až vtedy budú pripravené na vianočný trh. Ako M. Grentzer hovorí, najlepšie kapry sú trojkilové a trojročné. „Predávať sa budú približne za také isté ceny, ako minulý rok. Čiže kilo kapra a amura za 3 eurá a kilo tolstolbika za 2 eurá,“ dodáva M. Grentzer.

Na rybníkoch v Períne
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu