Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ministerstvo kultúry chce presunúť zdroje na projekty knižníc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Peniaze na Centrálny dátový archív Univerzitnej knižnice v Bratislave a Digitálnu knižnicu a digitálny archív Slovenskej národnej knižnice v Martine chce zaistiť presunom zdrojov z roku 2011 Ministerstvo kultúry (MK) SR.

Ministerstvo o súhlas na presun potrebných prostriedkov žiada vládu, ktorá o tom bude rokovať v stredu 13. novembra. Ako uvádza MK SR v "Návrhu na vydanie súhlasu vlády Slovenskej republiky so zmenou účelu použitia kapitálových výdavkov z roku 2011 v kapitole Ministerstva kultúry Slovenskej republiky," ide o 325 068 eur z roku 2011. Z nich chce financovať dve investičné akcie - Centrálny dátový archív, ktorú robí Univerzitná knižnica v Bratislave (260 200 eur) a Digitálna knižnica a digitálny archív, ktorú realizuje Slovenská národná knižnica Martin (64 868 eur).

Ministerstvo kultúry návrhom nadväzuje na zmenu účelu použitia kapitálových výdavkov z roku 2011, ktorú 14. augusta schválila vláda. Časť peňazí, ktoré vtedy MK SR presunulo na iné účely, sa totiž pre neukončené verejné obstarávania tento rok neminie. Spolu na ne bolo určených už spomínaných 325 068 eur.

Presuny sa týkajú Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV), ktoré augustovým presunom získalo 60 200 eur na zriadenie regionálneho centra v Košiciach. MK SR tiež v auguste presunulo 200-tisíc eur Slovenskému národnému múzeu na rekonštrukciu budovy múzea na Mäsiarskej ulici 18 v Levoči. Na rekonštrukciu I. budovy Matice slovenskej mala Slovenská národná knižnica (SNK) v Martine na základe augustového rozhodnutia vlády dostať namiesto pôvodných 500-tisíc eur len 70 400 eur.

Dôvodom zníženia bolo neukončené stavebné povolenie. Spomínaných 70 400 eur mala SNK minúť do konca tohto roka. Z aktuálnych informácií však vyplýva, že reálne minie iba 5 532 eur. Zostáva tak 64 868 eur, ktoré po schválení zmeny účelu použitia kapitálových výdavkov možno použiť na iný účel.

"Vzhľadom na to, že nebolo možné ukončiť verejné obstarávanie na uvedené investičné akcie v predpokladanom termíne, predkladáme návrh na zmenu účelu použitia kapitálových výdavkov z roku 2011 v celkovej sume 325 068 eur," uvádza MK SR. Dodáva, že prostriedky chce posunúť na už spomínané investičné akcie - Centrálny dátový archív a Digitálnu knižnicu a digitálny archív.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu