Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ľudstvo prehráva boj s cukrovkou: Neuveríte, koľkí s ňou bojujú!

Nepodceňujte cukrovku a dajte sa vyšetriť!
Nepodceňujte cukrovku a dajte sa vyšetriť! (Zdroj: sxc.hu )

LONDÝN – Svet prehráva boj s cukrovkou. Počet ľudí, ktorí s touto chorobou žijú, sa v súčasnosti odhaduje na rekordných 382 miliónov, čo je 8,4 percenta z dospelej populácie, informovali dnes experti z Medzinárodnej federácie pre diabetes (IDF).

 Veľká väčšina chorých má diabetes druhého typu, ktorý súvisí s obezitou a nedostatkom pohybu, a ich počty stúpajú, pretože čoraz viac ľudí v rozvojovom svete preberá západný, mestský životný štýl. IDF predpovedá, že do roku 2035 sa počet ľudí s cukrovkou zvýši o 55 percent na 592 miliónov.
"Boj s cukrovkou a jej život ohrozujúcimi komplikáciami prehrávame," uviedla organizácia vo svojom šiestom vydaní Atlasu diabetu. Poukázala v ňom na to, že ročne na túto chorobu zomiera 5,1 milióna ľudí - alebo jeden za každých šesť sekúnd.

Ľudia s cukrovkou majú nedostatočnú reguláciu cukru v krvi, čo môže viesť k veľmi nebezpečným komplikáciám, ako sú poškodenia očí, obličiek a srdca.
"Rok čo rok sú tie čísla horšie," citovala agentúra Reuters špecialistu IDF pre zdravotníctvo Davida Whitinga. Povedal, že je potrebná stratégia zahŕňajúca všetky časti spoločnosti, aby ľudia zmenili svoje stravovanie a presadil sa zdravší životný štýl. IDF vyrátala, že ročne sa vydá na zdravotnú starostlivosť o chorých s cukrovkou 548 miliárd dolárov a do roku 2035 to zrejme stúpne na 627 miliárd dolárov.

Znepokojuje aj fakt, že asi 175 miliónov chorých nevie o tom, že má cukrovku, a smeruje nevedomky ku komplikáciám. Väčšina z nich žije v krajinách s nízkymi príjmami a ťažším prístupom k lekárskej starostlivosti, ako majú Európania či Američania. Vôbec najviac cukrovkárov - 98,4 milióna - žije v Číne a IDF očakáva, že ich počet narastie do roku 2035 na 142,7 milióna. Najvyšší výskyt cukrovky však zistili v západnom Tichomorí - v Mikronézii, na Marshallových ostrovoch a v ostrovnom štáte Tokelau (zámorské územie Nového Zélandu) má cukrovku vyše tretina dospelej populácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu