Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SKCH: Integrácia Rómov presahuje aj národnú úroveň

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Integrácia Rómov do spoločnosti je témou, ktorá presahuje lokálnu, regionálnu aj národnú úroveň. Ide o európsku tému, ktorá si vyžaduje angažovanosť samotných Rómov, mimovládnych, cirkevných a charitných organizácií, lokálnych aj národných politikov, ale aj pomoc Európskej únie.

Zhodli sa na tom účastníci medzinárodnej konferencie Európske občianstvo a etnické menšiny: Integrácia Rómov do spoločnosti, ktorú v dňoch od 11. do 12. novembra v Košiciach zorganizovala Slovenská katolícka charita (SKCH) v spolupráci s Caritas Europa a s finančnou podporou Európskej únie. Informácie poskytol manažér pre komunikáciu a PR SKCH Lukáš Melicher.

"Konferencia priniesla mnoho príkladov dobrej praxe pri integrácii Rómov do spoločnosti v jednotlivých európskych krajinách, ukázala, že pre charitu je chudoba a vylúčenie Rómov dôležitou témou a bola výbornou platformou na vzájomnú inšpiráciu a hľadanie nových nástrojov na sociálne a spoločenské začlenenie Rómov," zhodnotil priebeh konferencie generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

O svojich skúsenostiach diskutovali predstavitelia charitných organizácií z Luxemburska, Rumunska, Bosny a Hercegoviny, Rakúska, Belgicka, Kosova, Talianska, Bulharska, Čiernej Hory, Francúzka, Švajčiarska, Českej republiky, Slovenska a zástupcovia Caritas Europa.

"Charita sa snaží bojovať za práva Rómov a za to, aby neboli vylúčení zo spoločnosti. Zlepšujeme ich prístup k vzdelaniu, práci a zdravotnej starostlivosti na lokálnej, národnej aj európskej úrovni," povedal generálny sekretár Caritas Europa Jorge Nuno Mayer.

Účastníci konferencie diskutovali aj o prekážkach, ktoré bránia Rómom pri uplatňovaní ich občianskych a ľudských práv v oblasti vzdelávania sa, práce, bývania, zdravotnej starostlivosti a sociálneho zabezpečenia. Predstavený bol aj projekt terénnej sociálnej práce, ktorý patrí medzi najúspešnejšie nástroje na pomoc Rómom na Slovensku, rôzne iné projekty, ale aj spôsoby a príklady pastorácie Rómov.

Na konferencii sa zúčastnili aj Rómovia, ktorí vyjadrili názor, že médiá informujú najmä o negatívnych javoch súvisiacich s rómskou menšinou a tak zhoršujú protirómske nálady v spoločnosti, ktorých výsledkom je podpora extrémistických hnutí.

Rómovia by ocenili, ak by médiá dali priestor aj dobrým a pozitívnym príkladom z ich života. Dnes totiž podľa nich na odsúdenie verejnosťou doplácajú aj tí, ktorí sa snažia pracovať a zaradiť sa do spoločnosti.

"Ako Rómka musím vynaložiť dvojnásobné úsilie v porovnaní s ostatnými, aby som získala dobrú prácu. Ľudia ma proste už vopred odpíšu len pre farbu pleti a nedajú mi šancu. Neskúmajú moje kvality," uviedla jedna z účastníčok diskusnej skupiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu