Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najväčšie pikošky zo župných volieb: Natáčky na hlave, srdiečko na latríne a slivovička!

Volička Gizela Duždová v zariadení pre seniorov Harmónia v prešovskej MČ Cemjata oslávila počas volieb 105. narodeniny Zobraziť galériu (4)
Volička Gizela Duždová v zariadení pre seniorov Harmónia v prešovskej MČ Cemjata oslávila počas volieb 105. narodeniny (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko má za sebou v celku úspešne voľby poslancov a predsedov do samosprávnych krajov. I keď bola podľa výsledkov nízka účasť, o starosti, ale aj zábavu mali v mnohých volebných miestnostiach postarané. Pozrite sa, s čím zaujímavým a častokrát i vtipným sa komisie počas sobotňajších volieb pasovali.

Predsedníčku komisie v Prievidzi museli odviesť do nemocnie

Predsedníčka jednej z okrskových komisií v obvode Prievidza musela byť hospitalizovaná v nemocnici. Ako uviedol, predseda Obvodnej volebnej komisie v Prievidzi Michal Ďureje, predsedníčka volebnej komisie išla na obed a prišlo jej veľmi zle. "Až tak, že musela byť hospitalizovaná," dodal.

Skomolené mená kandidátov

Volebná komisia riešila v sobotu prípad skomoleného mena kandidáta na poslanca z Prievidzského okresu.  „Na hlasovacom lístku bol preklep, bolo skomolené meno kandidáta na poslanca krajského zastupiteľstva. Momentálne sa to nedá nijako vyriešiť. Hlasovacie lístky sú vytlačené a rozdávané, už sa to nedá vymeniť. Voľby musia pokračovať," povedal predseda ÚVK Štefan Škrabák.

V Nitre uprednostnili víno

Asi 3000 milovníkov vína sa počas volieb stretlo v Nitre. Jesenný vínny festival uprednostnili pred účasťou vo volebných miestnostiach. Zástupcovia 71 vinárskych firiem z regiónu tvrdili, že účasť na festivale prisľúbili skôr, ako bol známy termín volieb do samosprávnych krajov. "Ja dnešné voľby nestíham. Od skorého rána mám povinnosti a skončím neskoro v noci, takže na voľbách sa zúčastniť nemôžem," konštatoval organizátor festivalu Štefan Kóňa. Rovnako reagovali aj ďalší vinári.  

Žena prišla voliť v župane a s nátačkami

V župane a s natáčkami vo vlasoch prišla v sobotu do jednej z volebných miestností v bratislavskom Starom Meste odovzdať svoj hlas žena-volička. "Chcela odvoliť a nakoniec zistila, že nepatrí ani do daného volebného okrsku a musela ísť do inej školy," povedala  staromestská hovorkyňa Alexandra Obuchová.

V Novom Meste nad Váhom boli zakrúžkované hlasovacie lístky

Vzor hlasovacieho lístku na doske za plentou v jednej volebnej miestnosti v Novom Meste nad Váhom obsahoval aj zakrúžkované mená niektorých kandidátov na poslancov. Na vzorovom hlasovacom lístku na predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja bolo červenou fixkou so žltým zvýraznením napísané „Platný hlasovací lístok. Zakrúžkovať 1. kandidáta.“  Podľa predsedu Krajskej volebnej komisie v Trenčíne Juraja Gerliciho do vzorových hlasovacích lístkov, ktoré boli umiestnené za plentou, niekto z voličov dokrúžkoval niekoľkých kandidátov. Okamžite, ako na to členovia komisie prišli, lístky odstránili.

Na poslednú chvíľu nahrádzali členov komisií

V bratislavskej Dúbravke museli v sobotu nahradiť dvoch členov okrskových volebných komisií. Tí sa svojho členstva na poslednú chvíľu vzdali. Do okrskovej komisie Nového Mesta zase ešte ráno neprišli hneď piati členovia. "V prvom prípade som sa o tom dozvedel včera neskoro večer, v druhom až dnes ráno, situáciu som preto musel rýchlo operatívne riešiť," uviedol Gabriel Kosnáč z miestneho úradu Bratislava-Dúbravka, ktorý je poverený organizáciou volieb v tejto mestskej časti.

Mala splnomocnenie, chcela voliť za svoju scéru

V bratislavskej Karlovej Vsi chcela jedna z obyvateliek voliť aj za svoju dcéru na základe splnomocnenia. Okrsková volebná komisia jej to však neumožnila, žena sa chce teraz sťažovať. Predseda volebnej komisie Bratislavského samosprávneho kraja Ján Keselý o tejto sťažnosti zatiaľ nebol informovaný. "Ak aj príde, je neopodstatnená, na základe splnomocnenia nie je možné voliť," zdôraznil Keselý.

Na Záhorí uprednostnili slivovicu

V Uníne na Záhorí mali krajské voľby silnú konkurenciu v ochutnávke ovocných destilátov. Obec zabezpečila podľa starostu Štefana Andela oddelenie volieb od slivovice: volilo sa na obecnom úrade, ochutnávalo v kultúrnom dome oproti. Ochutnávka sa konala pri príležitosti 70. výročia vzniku miestnej pálenice, ktorá je pýchou dediny. V kultúrnom dome mali väčší výber, návštevníci mohli ochutnávať z 544 vzoriek ovocných páleniek, predovšetkým slivovíc.

Zapisovateľka išla na hodinu sobášiť

Povinnosti zapisovateľky volebnej komisie v Smoleniciach na hodinu musela prerušiť Adriana Fričová. Na smolenickom zámku ju čakala práca matrikárky na sobáši. "Nemám obavy na hodinu odísť, vo volebnej komisii sme už zohratí. A existujú telefóny," povedala Fričová. Podľa jej slov musí ako matrikárka na zámku nad obcou asistovať pri zhruba 30 až 40 sobášoch ročne.  

Pred obecným úradom varili guľáš

Aj varením guľášu pred budovou obecného úradu si v sobotu krátili čas čakaním na voličov členovia okrskovej volebnej komisie v najmenšej obci Banskobystrického samosprávneho kraja Červeňany v okrese Veľký Krtíš. V malej dedinke je zapísaných v zoznamoch len 20 voličov. Podľa starostu Radoslava Pálaštyho, v obci sa všetci poznajú a už dopoludnia vedeli, kto všetko príde voliť.  

Na toaletu chodili do latríny so srdiečkom

Okrsková volebná komisia v osade Liešna v Drietome, okres Trenčín, sídlila v chate v lese, kam je počas dažďa problém dostať sa autom. V malej útulnej spoločenskej miestnosti s kuchynkou si kúrili drevom v kozube, základné potreby členov komisie musela uspokojiť drevená latrína so srdiečkom.

Drietoma
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Zima vo volebnej miestnosti

Na zimu vo volebnej miestnosti sa sťažovala jedna z okrskových komisií v Dunajskej Strede. Krajská volebná komisia v Trnave ich problém pomerne rýchlo vyriešila. "Okrsok bol umiestnený v budove školy, v ktorej sa počas víkendov nekúri. Okamžite sme sa spojili s dodávateľom tepla, ktorý zabezpečil spustenie vykurovania,“ informoval predseda krajskej volebnej komisie Róbert Orihel. V tomto prípade išlo o zlyhanie ľudského faktora, priebeh volieb to však nenarušilo.

Najstaršia volička

Volička Gizela Duždová v zariadení pre seniorov Harmónia v prešovskej mestskej časti Cemjata oslávila počas sobotných volieb 105. narodeniny. Oslávila ich naozaj originálne, išla voliť.  

Volička Gizela Duždová v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Najstarší volič

V Novákoch odvolil aj jeden z najstarších obyvateľov Trenčianskeho kraja, 104-ročný Jozef Daniška. Doteraz nevynechal žiadne voľby. Hovorí, že voliť by mal každý, kto môže a kto má volebné právo. „Ja som bol na každých voľbách, volil som už v 30-tych rokoch na vojne a odvtedy chodím, pretože volím rád,“ povedal Daniška. Do volebnej miestnosti 104-ročného Nováčana sprevádzal jeho syn.  

Najstarší volič mesta Nováky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ukradli zástavu SR

V Nitrianskom Pravne, časti Solka, niekto ukradol zástavu Slovenskej republiky z multifunkčnej budovy, v ktorej bolo sídlo štvrtého volebného okrsku. Volebná komisia sa podľa tamojšieho predsedu okrskovej volebnej komisie Jozefa Bačovského o chýbajúcej zástave dozvedela ráno, po príchode pred volebnú miestnosť. "Niektorý dobrodinec si ju na svoje účely privlastnil. Museli sme tak zabezpečiť náhradnú," objasnil.  

Čelko, Čelková z Čelkovej Lehoty

Takmer dve tretiny voličov v obci Čelkova Lehota v okrese Považská Bystrica má priezvisko Čelko alebo Čelková. Zo 103 oprávnených voličov v druhej najmenšej obci okresu má toto priezvisko takmer 70. Podľa zapisovateľky tamojšej okrskovej volebnej komisie Kataríny Čelkovej sa mnoho žien vo voličskom zozname s iným priezviskom za slobodna volalo Čelková.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu