Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pochybuje Fico o úspechu vo voľbách? Chce už len tri kraje!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Fenoménom tohtoročných volieb do vyšších územných celkov nie je Marián Kotleba, ale nízka účasť voličov, z ktorej sa budú musieť vyvodiť určité závery. V dnešnej politickej diskusnej relácii televízie TA3 V politike to uviedol predseda vlády a strany Smer-SD Robert Fico.

"Keby pravica postavila normálneho silného kandidáta, ktorého by ľudia brali, tak sa odsunie pán Kotleba na okraj akéhokoľvek politického záujmu," zdôraznil Fico. Podľa neho je dôležité začať diskutovať o budúcnosti VÚC. "Ľudia vôbec nevedia, o čom župy sú. Dnes sa zdá, že ľudia nie celkom dobre pochopili význam VÚC," doplnil predseda vlády.

Zmeny v usporiadaní VÚC by sa podľa Fica mali prijať na základe širšej politickej dohody. "Napriek tomu, že na zmenu z ôsmich krajov na tri nepotrebujeme ústavný zákon a je dostatočná väčšina v NR SR, aby takúto zásadnú zmenu zrealizovala, do takejto zmeny by sme nemali ísť, pokiaľ nebude existovať širšia politická dohoda. Pretože len vtedy môže takáto zmena vydržať," ozrejmil Fico. Diskutovať o tejto téme by sa mohlo podľa neho aj rok. Zároveň zdôraznil, že strana Smer-SD nikdy nebude súhlasiť s vytvorením viac ako ôsmich VÚC.

Podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára zmeny v počte VÚC nespôsobia zmenu v účasti voličov. Podľa neho časť zodpovednosti za nevedomosť ľudí nesú aj samotní poslanci VÚC, ktorí spohodlneli. "Druhá chyba je, že ľudia pomaličky ako keby boli zvyknutí na to, že aj tak sa nič nezmení, načo by sme išli voliť, ale toto je chyba celého systému," uviedol Bugár. Podľa predsedu KDH Jána Figeľa je lepším riešením nie zmena počtu VÚC, ale ich úprava.

Na margo postupu Ľudovej platformy vo voľbách do VÚC Figeľ uviedol, že Ľudová platforma vznikla najmä pre celoštátne záležitosti. "Naša línia KDH bola a zostala, postup spolu všade tam, kde je to možné, ale kde to nebolo možné, alebo o tom inak rozhodli krajské štruktúry, tak ja to rešpektujem. To je demokratický prístup," uviedol Figeľ s tým, že toto bol prípad aj Banskej Bystrice, kde KDH podporilo na post predsedu VÚC kandidáta Smeru Vladimíra Maňku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu