Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Konečne: Po štyroch rokoch otvorili rýchlostnú cestu z Košíc do Maďarska

Otvorili rýchlostnú cestu z Košíc do Maďarska Zobraziť galériu (9)
Otvorili rýchlostnú cestu z Košíc do Maďarska (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Štyri roky trvala výstavba novej rýchlostnej cesty R4 pri Košiciach, spájajúca metropolu východu s Milhosťou na hraniciach s Maďarskom. Na dnešnom oficiálnom otvorení nechýbalo mnoho kandidátov za poslancov do VÚC, ktorých, samozrejme, kvôli moratóriu spomínať nebudeme. Slávnostne prestrihol pásku premiér Robert Fico a tiež bežný vodič Vojtech Trojan z Gelnice, ktorý náhodou šiel okolo.

„Touto trasou chodím raz za 2 mesiace, ale je dobre, že sa cesta otvorila. Určite to zrýchli dopravu,“ povedal. Okrem toho, že strihal pásku, dostal tiež i zadarmo diaľničnú známku na tento rok, ktorá platí až do januára 2014. Spolu s ním získali diaľničné známky i ďalší siedmi vodiči, ktorí v čase otvorenia (11,00 hod.) cesty, išli týmto smerom a policajti ich ako prvých presmerovali na novootvorený úsek cesty.

Premiér pred novinármi povedal, že o možnosti výstavby diaľnice na tomto úseku sa hovorilo už od roku 1992. "Realizácia prišla až v rokoch 2006 až 2010, keď sme dali tento úsek do programového vyhlásenia vlády.“ Dodal, že tento úsek, ktorého dĺžka je 14,2 kilometra, a je na nej 15 mostov, významne prepojí regióny v tejto oblasti.

"Náklady na výstavbu boli kryté predovšetkým z prostriedkov Európskej únie. Som preto rád, že úsek, na ktorom je 16 mostov, je dokončený a môže slúžiť verejnosti," doplnil Fico a potvrdil, že problematiku dokončenia úseku aj na druhej strane štátnej hranice otvorí na najbližšom stretnutí s premiérom Maďarska. Rýchlocesta do Miškolca by mohla byť hotová do 24 mesiacov. Výstavba tejto cesty stála 78 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu