Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Policajný hyenizmus: Pokuty za diaľničné známky začali vyberať hneď po slávnostnom otvorení!

Policajti už kasírujú Zobraziť galériu (3)
Policajti už kasírujú (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Vodiči, pozor! Nová rýchlostná komunikácia R4, ktorú minulý týždeň vo štvrtok slávnostne otvorili, je spoplatnená. To znamená, že na úsek dlhý 14 kilometrov potrebujete diaľničnú známku!

Zárobkový podnik policajtov. Tak nazvali naši čitatelia aktívnych policajtov, ktorí už na druhý deň po otvorení novej cesty striehli na vodičov a ukladali im pokuty za absenciu diaľničnej známky. „My vieme, že na rýchlocestách a diaľniciach je potrebná diaľničná známka. Ale zvyčajne, keď sa otvorí nový úsek, tak prvé dni sú policajti zhovievaví a nevyberajú hneď pokuty. Skôr upozorňujú vodičov na túto povinnosť. Teraz sa však akoby tešili, že už môžu hneď inkasovať! Je to dosť neférové,“ rozčuľuje sa vodič Gabriel, ktorý v sobotu zaplatil pokutu.

Policajti už kasírujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Miro Vacula)

On dochádza denne z istej maďarskej pohraničnej obce do Košíc za prácou. Ako vraví, na rýchlocestu sa tešil, ale pravdepodobne ju využívať nebude. „Nechcem si kupovať známku, keď i stará cesta je dobrá. Nová nie je veľmi dlhá a tak na nej veľa neušetrím,“ dodáva.

Krajský policajný hovorca Alexander Szabó nám potvrdil, že pokuty vyberali už v prvých dňoch po otvorení. „V uvedenom termíne boli priestupky v danom úseku riešené aj v blokovom konaní v zmysle zákona, nakoľko žiaden zákon ani predpis nehovorí  o žiadnej aklimatizačnej dobe. Tento úsek cesty R4 bol otvorený a zároveň spoplatnený." Podľa našich zdrojov z policajných kruhov sa tzv. „aklimatizačná doba“ zvykla používať v prípadoch, ak už daný úsek cesty bol sprejazdnený, teda v prevádzke, ale ešte nespoplatnený, pričom tak sa udialo až po určitej dobe. Vtedy sa určitý čas nevyberali pokuty, aby si vodiči zvykli, že po ceste, po ktorej už jazdili bez poplatkov, musia platiť. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu