Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Briti kritizujú Košice: Dostali ste milióny eur, tak prečo Rómovia žijú ako chudáci?

Lunik IX. Zobraziť galériu (3)
Lunik IX. (Zdroj: Transterra Media)

LONDÝN - Košice ako tohtoročné Európske mesto kultúry dostalo z Bruselu takmer 60 miliónov eur. Napriek tomu žijú obyvatelia jednej z mestských častí v takých biednych podmienkach, až to bolí na pohľad. Kam všetky peniaze teda vlastne išli?

Pozrite sa na srdcevúce fotografie, ktoré dokumentujú úbohé životné podmienky tisícok rómskych detí žijúcich v slovenských Košiciach - týmito slovami sa začína článok na webe britského denníka Daily Mail, ktorý sa zamýšľa nad tým, ako je možné, že v rozvinutej krajine, akou Slovensko je, žijú niektorí ľudia v obydliach pripomínajúcich tie najúbohejšie slumy.

Briti kritizujú Košice: Dostali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Transterra Media)

Píše, že Košiciam pri príležitosti vymenovania za Európske mesto kultúry 2013 poskytol Brusel milióny eur, ktoré mali slúžiť na dobudovanie infraštruktúry, podporu turizmu a na celkové pretvorenie mesta v duchu zlúčenia priemyslu a kultúry. A preto sa pozastavuje nad tým, že napriek značnej investícii ešte stále žijú Rómovia na Luniku IX. v totálnej biede. Obklopení hromadami odpadkov a odetí do špinavého oblečenia plného dier. V bytoch bez tečúcej vody, plynu a elektriny, pretože ich nezamestnaní obyvatelia nemajú na zaplatenie účtov.

Briti kritizujú Košice: Dostali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Transterra Media)

Daily Mail ďalej nedokáže pochopiť, že na Luniku, na ktorom žije zhruba osemtisíc ľudí, je len jedna materská a základná škola. Väčšina detí do nich však aj tak nechodí. Na sídlisku sa v dôsledku nedodržiavania hygienických návykov rozšírilo mnoho chorôb ako hepatitída, svrab, meningitída, hnačka i vši.

Rómske geto je podľa denníka v ostrom kontraste so zvyškom mesta, ktoré sa môže pochváliť troma univerzitami, viacerými diecézami a mnohými galériami, múzeami a divadlami. Považuje priam za trestuhodné, že mesto podľa všetkého nerobí dosť pre to, aby pomohol zlepšiť situáciu na Luniku. Nuž, ľahko sa hodnotí spoza písacieho stola. Nie vždy je ale všetko tak, ako sa na prvý pohľad zdá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu