Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Špeciálne štipendium pre rómskych žiakov: Na vysokej škole môžu študovať manažment

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - K bakalárskemu štúdiu na Vysokej škole manažmentu v Trenčíne môže mladým Rómom pomôcť štipendium, ktoré vypísal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a bývalý veľvyslanec SR v USA Peter Burian. Podmienkou úspechu je sociálne slabé rodinné zázemie a výborné výsledky na strednej škole. Od akademického roka 2012/ 2013 pomocou tohto štipendia študuje už prvý úspešný uchádzač.

Žiadateľom o štipendium môže byť žiak 4. ročníka strednej školy s priemernou známkou zo všetkých predmetov na polročnom vysvedčení nie horšou ako 1,8. Uchádzať sa môžu tiež absolventi stredných škôl, nároky na prospech sa pri nich výraznejšie nemenia. Každý uchádzač musí ovládať aspoň základy anglického jazyka. Požadujú sa tiež dokumenty, ktoré musia hovoriť o jeho osobnosti a potenciáli využiť dosiahnuté vzdelanie pre budúcnosť, píše sa v Burianovej výzve. "Zodpovednosť za vyzbieranie finančných prostriedkov si už tradične zobrali pod patronát honorárni konzuli SR v USA. Snahou je, aby s pribúdajúcimi finančnými prostriedkami mohlo toto štipendium v budúcnosti podporovať viac sľubných rómskych študentov," uvádza sa v informácii o štipendiu. 

Štipendium hradí poplatky za denné štúdium do troch rokov. Predlžovať sa bude z roka na rok, pokiaľ nebude priemerná známka zo všetkých predmetov v ukončenom ročníku horšia ako C. Hradí tiež poplatok za prihlášku, preukaz denného študenta, poplatky za ubytovanie na internáte v Trenčíne. Bližšie informácie sa nachádzajú na stránke ministerstva zahraničných vecí a stránke úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu