Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

To bude makačka: Slovenskí vojaci by mohli cvičiť aj v brazílskej džungli

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenskí vojaci by v budúcnosti mohli absolvovať výcvik v brazílskej džungli. Spolupráca v oblasti vojenských cvičení bola jednou z tém rozhovorov ministrov obrany krajín V4 a brazílskeho ministra obrany Celsa Amorima, ktorý bol počas dvoch dní (28. – 29. októbra) na oficiálnej návšteve SR. Možnosť takéhoto typu výcviku pripustil aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek.

"Je možné, že ťažisko našich zahraničných misií sa časom presunie do Afriky a v takomto prípade nevylučujem ani to, že by sme museli prijať také opatrenia, aby naši vojaci cvičili v podmienkach pralesa," uviedol Vojtek.

Rozhovory v tejto oblasti sú podľa neho ešte len v začiatkoch. "Treba si ale uvedomiť obrovskú fyzickú vzdialenosť medzi krajinami. Náš základný problém sú potrebné financie na takýto výcvik," doplnil Vojtek. Jednou z možností ako ho zrealizovať je podľa neho výmena vojakov.

"Máme tu spoluprácu na úrovni špeciálnych jednotiek, ktorá sa môže ďalej rozširovať tak, aby sa mohli naši vojaci oboznamovať s typmi terénov, ktoré nepoznajú," povedal počas návštevy Amorim. Skúsenosť s výcvikom v brazílskej džungli majú napríklad českí vojaci. "Vojaci českej armády boli pred dvoma rokmi v Brazílii na výcviku v džungli a veľmi si to pochvaľovali," uviedol český minister obrany Vlastimil Picek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu