Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ak sa nezmení zákon, niektorým osemročným gymnáziám v Bratislave hrozí zánik

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Keď sa nezmení zákon a osemročné gymnáziá budú môcť prijať len päť percent piatakov, niektoré z nich v Bratislavskom kraji zaniknú. Na dnešnom brífingu to povedal šéf Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo (SDKÚ-DS).

"Vidím v tejto chvíli len jedno riešenie, keďže je v parlamente otvorený príslušný zákon, treba urobiť legislatívnu zmenu a znova odložiť účinnosť päťpercentného kvóra, aby sme nestresovali rodičov a deti, a aby sme zachránili osemročné gymnáziá," vyhlásil dnes Frešo. Ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi (Smer-SD) dnes plánuje odoslať list s touto požiadavkou. Frešo sa domnieva, že päťpercentné kvórum nie je odborne nastavené.

Riešením by mohol byť podľa neho napríklad jednotný test pre celé Slovensko, na základe ktorého by sa na osemročné štúdium dostali deti, ktoré na to majú. K téme by sa mal podľa Freša uskutočniť napríklad okrúhly stôl, kde by sa hľadalo odborné riešenie.

V minulom školskom roku sa na osemročné gymnáziá, ktoré zriaďuje  BSK, hlásilo skoro 1000 žiakov, podmienky splnilo asi 300. "Keby sme aplikovali zákon, po novom by ich bolo prijatých niečo vyše 80," podčiarkol Frešo.

Okresný úrad v Bratislave podľa zákona v septembri určil, koľko žiakov môžu prijať osemročné gymnáziá v Bratislavskom kraji. Prepočtom z celkovej populácie piatakov tak vyšlo, že každé osemročné gymnázium môže prijať sedem, niekde osem žiakov, čo je podľa riaditeľov aj predstaviteľov BSK finančne nezrealizovateľné. BSK sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal, momentálne prebieha odvolacie konanie.

Ak sa nezmení zákon, podľa podpredsedníčky BSK Gabrielly Németh budú určite ohrozené osemročné gymnáziá v okresných mestách. "V Malackách či Senci je len jedna škola, ktorá má osemročné gymnázium a pre celý okres budú môcť dať iba osem miest, to je nemysliteľné. Tá škola to jednoznačne neutiahne a nebude môcť otvoriť triedu osemročného gymnázia," podčiarkla Németh.

Päťpercentný limit pre prijímanie na osemročné gymnáziá zaviedol ešte exminister Ján Mikolaj (vtedy SNS). Účinnosť zákona však bola posunutá v roku 2010, kedy ministerstvu šéfoval Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). Opatrenie znova nadobudlo účinnosť v septembri 2013. Podľa neho môže ísť na osemročné gymnáziá v školskom roku 2014/2015 päť percent ročníkovej populácie. Podľa Freša tento limit spôsobuje problémy iba v Bratislavskom kraji.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu