Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SNS: Vláda zanedbáva väčšinové obyvateľstvo na úkor menšín

Rafael Rafaj
Rafael Rafaj

BRATISLAVA – Slovenská vláda zanedbáva väčšinové slovenské obyvateľstvo na úkor menšín a aj z tých sa venuje viac národnostným a sexuálnym menšinám, ako napríklad zdravotne postihnutým či ľuďom na hranici chudoby.

Uviedol to prvý podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Rafael Rafaj s tým, že podľa neho by sa vláda mohla venovať aj stavu "autochtónneho slovenského obyvateľstva, postaveniu slovenskej kultúry a úrovni slovenčiny ako štátneho jazyka v obdobnej súhrnnej správe, ako to robí pri menšinách".

"Podľa rôznych správ, zákonov, vyhlášok a vyhlásení to vyzerá, že na Slovensku a v EÚ sú etnické a sexuálne menšiny pupkom sveta. Na Slovensku pritom zanedbávame oveľa zraniteľnejšie menšiny – napríklad zdravotne postihnutých, či ľudí na hranici chudoby, vrátane značnej časti dôchodcov, ktorí nemajú takú pozornosť štátu ako stále nespokojní predstavitelia etnických menšín," vyhlásil Rafaj.

Argumentácia poslancov Mostu-Híd po prerokovaní Správy o postavení a právach národnostných menšín v SR vo vládnom kabinete je podľa neho "plná falošnej propagandy". "Klesá aj počet slovenského národa, takže Maďari opäť zbytočne a zámerne plačú na nesprávnom hrobe. V rokoch 1991 až 2011 klesol aj počet Slovákov v Slovenskej republike a to až o 170-tisíc," reagoval Rafaj na argument Mostu-Híd, podľa ktorého počet Maďarov na Slovensku klesol za dvadsať rokov o sto tisíc.

"Štatistický pokles príslušníkov maďarskej menšiny na Slovensku treba hľadať medzi Rómami a samotnými Maďarmi, nie u Slovákov. Štatisticky sa Maďarom na Slovensku vracia bumerang začleňovania či prihlasovania sa časti Rómov k maďarskej menšine, takže za údajný pokles Maďarov na Slovensku môže okrem ich slabej natality aj štatistická hegemónia z minulosti," tvrdí podpredseda SNS. "Politika menšinových strán SMK a Mostu-Híd vykazovať štatisticky čo najviac Maďarov, aby sa dožadovali stále viac nadpráv, teraz dobehla samotných tvorcov týchto propagandistických skreslení," dodal.

Slováci majú podľa Rafaja právo dozvedieť sa, ako dochádza na jazykovo zmiešanom južnom území Slovenskej republiky "k znevýhodňovaniu Slovákov v živote samosprávy, k jazykovej diskriminácii v pracovnej oblasti, ako ustupuje oficiálny úradný a štátny jazyk menšinovému jazyku a vplyvom anglicizmov".

"Ukazuje sa, že dodržiavanie tzv. menšinového status quo je protislovenské, kontraproduktívne a jednostranné, keďže vždy ide na úkor postavenia slovenčiny ako štátneho jazyka," povedal Rafaj, podľa ktorého dochádzalo k znevýhodňovaniu slovenčiny a k porušovaniu status quo opakovane počas dvoch Dzurindových vlád, aj počas vlády Ivety Radičovej, pričom "Most-Híd chystá ďalšiu ofenzívu programovým dokumentom Vízia 2016".

"SNS preto navrhuje dve alternatívy. Buď nech sa zo zákona o používaní jazyka menšín vypustí minimálne paragraf 7a ods.2, alebo nech sa do zákona o štátnom jazyku začlení obdobné ustanovenie o výročnej správe o postavení Slovákov, slovenskej kultúre a používaní slovenčiny v úradnom styku a v médiách," uzavrel Rafaj na margo menšinovej správy.

Slovenská vláda 16. októbra schválila prvý oficiálny, podrobne vypracovaný dokument o národnostných menšinách. Je ním správa splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny o postavení a právach príslušníkov národnostných menšín za rok 2012.

Správa obsahuje komplexný obraz o postavení príslušníkov národnostných menšín v spoločenskom, hospodárskom, politickom kontexte v SR, mapuje tiež dodržiavanie práv príslušníkov národnostných menšín z hľadiska dodržiavania vnútroštátnych i medzinárodných zákonov a dohovorov. Prináša tiež informácie o používaní jazykov národnostných menšín, výchove a vzdelávaní ich príslušníkov, ich kultúre či participácii na riešení vecí verejných.

Správa sa ihneď po schválení dostala do paľby kritiky zo strany reprezentantov Mostu-Híd. Podľa podpredsedu Mostu-Híd Lászlóa Solymosa prešla vo vláde verzia, ktorá má legitimizovať, že nie sú potrebné žiadne zmeny na zlepšenie postavenia menšín. Bývalý splnomocnenec vlády pre menšiny László Nagy poukázal, že v pôvodnej správe bola napríklad aj zmienka o negatívnych protimenšinových vyjadreniach viacerých ústavných činiteľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu