Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Športovým gymnáziám nestačia peniaze, chcú im pridať

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Športové gymnáziá by mohli dostávať viac peňazí. Vyplýva to z nariadenia vlády, ktoré do medzirezortného pripomienkového konania poslalo ministerstvo školstva. Školy by mohli dostávať o 87,50 eura viac na žiaka.

Aby im však peniaze pokryli náklady, potrebovali by o približne 400 eur viac, hovorí riaditeľ Športového gymnázia Trenčín Jozef Pšenka. Štátny rozpočet bude zvýšenie prostriedkov pre športovo zamerané školy stáť približne 220-tisíc eur. Ak nariadenie vláda schváli, viac peňazí by mohli školy dostávať od januára 2014.

Športové gymnáziá sú špecifické, keďže okrem vyučovania ponúkajú aj športovú prípravu, ktorá je finančne náročná, hovorí Pšenka. Peniaze potrebujú aj na prenájom športovísk, na zaplatenie trénerov, obslužného personálu či na náradie. "Od začiatku je pre športové gymnáziá nešťastne nastavený normatív," hovorí riaditeľ trenčianskeho gymnázia. Pripravované zvýšenie prostriedkov pre takéto školy hodnotí ako prvý krok k zabezpečeniu športových gymnázií. V Športovom gymnáziu Žilina sa deti môžu venovať až 18 športom.

"Máme zvýšené nároky na prevádzku, lebo si napríklad prenajímame halu či plaváreň," hovorí riaditeľka gymnázia Mária Wienerová. "Kedysi nás dotovali ako centrum olympijskej prípravy, ale už aj to sa skončilo," doplnila s tým, že aj to školám sťažilo finančnú situáciu.

Viac peňazí by sa malo k športovým gymnáziám dostať vďaka zvýšeniu koeficientu prevádzkovej náročnosti. Ten by sa mal zvýšiť z doterajšej hodnoty 2,0 na 2,5. K prevádzkovému normatívu, ktorý v súčasnosti predstavuje sumu 332 eur na žiaka, tak dostane športové gymnázium 87,50 eura navyše.

"Športové gymnáziá dlhodobo poukazujú na nízky prevádzkový normatív na jedného žiaka, z ktorého nedokážu pokryť prevádzkové náklady vlastných športovísk a prenájom cudzích," konštatujú tvorcovia materiálu, ktorý má zvýšenie financií pre športové gymnáziá zabezpečiť. Súčasný normatív pokrýva zabezpečenie športovej prípravy približne na dva až tri mesiace v školskom roku, pričom tá trvá 11 mesiacov.

Nariadenie vlády sa dotkne aj financovania športovej prípravy v základných školách. Náklady na športovú prípravu by sa mali poskytovať rovnakým spôsobom ako na športovú prípravu v športových gymnáziách, teda podľa počtu žiakov školy, ktorí sa na nej zúčastňujú. Dôvodom zmeny je podľa rezortu školstva efektívne vynakladanie finančných prostriedkov. Po novom sa teda nebudú financie poskytovať na športovú prípravu žiakov športovej triedy, ktorí sa nezúčastňujú na športovej príprave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu