Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Kontroly ovocia a zeleniny v septembri so 114 nedostatkami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR pri kontrolách čerstvého ovocia a zeleniny v septembri tohto roku odhalili 114 nedostatkov. Vyplýva to zo správy ŠVPS.

Všetky zistené nedostatky evidovali kontrolóri v maloobchodných jednotkách. Celkovo inšpektori posúdili zhodu s obchodnými normami pri 1 218 plodinách, z čoho 9,35 % nevyhovelo požiadavkám osobitných noriem alebo všeobecnej norme. ŠVPS v minulom mesiaci vykonala inšpekcie v 231 prevádzkach.

V maloobchodných jednotkách uskutočnili 199 kontrol, u prvovýrobcov 18 a vo veľkoobchodných skladoch 14 kontrol. U prvovýrobcov posúdili 49 plodín a vo veľkoobchodných skladoch 53 plodín, pričom všetky vyhodnotila inšpekcia ako vyhovujúce.
 

Inšpektori skontrolovali viac ako 149 tis. kg tovaru, z čoho 4,4 tis. kg nevyhovelo požiadavkám noriem. Na nevyhovujúci tovar vydali nálezy o nezhode. Najčastejším pochybením boli nezhody v označení až v 67,9 % prípadoch, obchodnú kvalitu nesplnili plodiny v 24 % a v znaku minimálnych požiadaviek na kvalitu nevyhovelo 8,1 %.

Právoplatným rozhodnutím sa skončili štyri správne konania a inšpektori uložili pokuty vo výške 3 900 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu