Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Minister Kažimír sľubuje: Vláda platy ústavných činiteľov zmrazí

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vláda podľa ministra financií Petra Kažimíra zmrazí platy ústavným činiteľom. Ako povedal minister dnes novinárom, návrh na zmrazenie platov je zapracovaný v návrhu štátneho rozpočtu na rok 2014. Kažimír tak reagoval na dnešné vyhlásenia Daniela Lipšica, podľa ktorých by sa poslancom NR SR mali zvýšiť príjmy na budúci rok o približne 800 eur.

Poslanci si majú prilepšiť na mzdách, náhradách, príspevkoch na asistentov a kanceláriu 800 eur mesačne. NOVA preto dnes do parlamentu predložila návrh novely zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov, ktorým chce zabrániť valorizácii príjmu poslancov NR SR, ale aj sudcov a prokurátorov. „Je to príklad ako neuveriteľná snaha zaujať za každú cenu pomúti rozum. Odporúčam Lipšicovi, aby sa vyhol trápnostiam,“ vyhlásil Kažimír.

Vláda podľa Lipšica rada predstiera solidaritu, ale zdravotné sestry nechá stanovať pred úradom vlády, pričom pracujú za smiešne mzdy. Vláda garantuje ceny plynu a poslanci si majú prilepšiť na mzdách a náhradách 800 eur mesačne. Zároveň pripomenul, že od vypuknutia krízy sa platy ústavných činiteľov zmrazovali.

„Je to správne, je to prejav solidarity,“ povedal s tým, že prvý takýto návrh podal on ako opozičný poslanec už na jeseň v roku 2008. Vláda mala podľa Lipšica dosť času pripraviť takýto návrh, ale neurobila to. 

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec tvrdí, že v žiadnych materiáloch nenašiel zvyšovanie platov ústavných činiteľov. Zmrazenie platov je podľa neho správne. Zároveň upozornil, že podľa ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti do 31. decembra 2017 platí, že ak výška dlhu dosiahne 53 percent podielu na hrubom domácom produkte a zároveň nedosiahne 55 percent tohto podielu, znížia sa platy členov vlády na úroveň ich platov v predchádzajúcom rozpočtovom roku.

„Vláda tento rok prekročila ďalšiu hranicu zákona. Dlh dosahuje 54,9 percenta,“ uviedol Štefanec s tým, že zákon síce nehovorí o poslancoch NR SR, ale s nimi súvisí, pretože napríklad plat člena vlády sa odvíja od platu poslanca NR SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu