Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

S deťmi a mládežou by mali pracovať len bezúhonné osoby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: babybudgeting.co.uk)

BRATISLAVA - Osoby právoplatne odsúdené za úmyselné trestné činy sa nemajú dostať k aktivitám, pri ktorých by boli v priamom a pravidelnom kontakte s deťmi a mládežou. Vyplýva to z novely zákona o uznávaní odborných kvalifikácií, ktorú dnes ústavnoprávny výbor odporučil poslancom schváliť. Právna norma reaguje na smernice Európskeho parlamentu.

V záujme posilnenia prevencie trestnej činnosti súvisiacej so sexuálnym zneužívaním a sexuálnym vykorisťovaním detí sa ako jedna z podmienok výkonu špecializovanej činnosti v športe predpokladá bezúhonnosť. Novelou preto dochádza k úprave zákona o telesnej kultúre. Dopĺňa sa aj zákon o podpore práce s mládežou a podmienku bezúhonnosti budú musieť splniť aj mladí vedúci, mládežnícki vedúci a pracovníci s mládežou. Zmeny súvisia s transpozíciou smernice EP o boji proti sexuálnemu zneužívaniu a vykorisťovaniu detí. 

Novela zákona o uznávaní odborných kvalifikácií okrem toho transponuje aj smernicu EÚ, podľa ktorej má členský štát vyvinúť maximálne úsilie, aby osoby s medzinárodnou ochranou, ktoré nemôžu poskytnúť listinné dôkazy o svojom vzdelaní, mali prístup k vhodným programom na zhodnotenie ich predchádzajúceho vzdelania. Ide o ľudí, ktorí dostali azyl alebo doplnkovú ochranu. Ak takéto osoby opustili svoju krajinu bez možnosti vziať si svoje doklady, dostanú možnosť požiadať o posúdenie a overenie dosiahnutého vzdelania.

Takýto žiadateľ predloží ministerstvu školstva písomnú žiadosť, v ktorej okrem identifikačných údajov uvedie všetky dôležité informácie týkajúce sa jeho dosiahnutého vzdelania. Uvedie názov a miesto vzdelávacej ustanovizne, úroveň dosiahnutého vzdelania. Ministerstvo potom určí školu, ktorá overenie vykoná. Samotný proces overenia a zhodnotenia predchádzajúceho vzdelávania žiadateľa sa robí vo forme skúšky, pozostávajúcej z ústnej a písomnej časti a v prípade potreby aj praktickej časti.

Ústavnoprávny výbor odporučil parlamentu schváliť aj novelu zákona o stimuloch pre výskum a vývoj. Mikropodnikatelia a malí podnikatelia budú mať podľa nej jednoduchší prístup k poskytovaniu stimulov z prostriedkov štátneho rozpočtu v kapitole rezortu školstva. Návrh vypúšťa obmedzenie spočívajúce v ustanovení minimálnej výšky celkových oprávnených nákladov pre projekt. "Doterajšia prax preukázala, že mikropodnikatelia a malí podnikatelia nemali možnosť získať stimuly pre problém investovania určenej výšky vlastných prostriedkov do projektu," argumentuje rezort školstva.

Podnetom pre vypracovanie návrhu sú podľa štátneho tajomníka ministerstva školstva Štefana Chudobu predovšetkým praktické skúsenosti pri poskytovaní stimulov. Tie preukázali potrebu upraviť niektoré ustanovenia zákona tak, aby mikropodnikatelia a malí podnikatelia neboli znevýhodnení pri podávaní žiadostí oproti ostatným potenciálnym žiadateľom o stimuly.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu