Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pozor: Psy, mačky a fretky musia mať oddnes identifikačný mikročip!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Oddnes musia byť psy, mačky a fretky označené mikročipom s údajmi, ktoré sú vedené v Centrálnom registri spoločenských zvierat (CRSZ). Vlastník zvieraťa, ktorý povinnosť čipovania nestihol do pondelka (30. 9.), môže dostať pokutu až do výšky 370 eur. Mnohí si túto povinnosť nechali práve až na posledný možný deň.

Povinnosť vlastníka zvieraťa zabezpečiť na svoje náklady identifikáciu a registráciu psa, mačky alebo fretky ustanovila novela zákona o veterinárnej starostlivosti z 1. novembra 2011. V rámci tzv. prechodného obdobia, do 30. septembra 2013, mali byť dodatočne mikročipom identifikované zvieratá, ktoré sa narodili pred dátumom účinnosti zákona, t. j. pred 1. novembrom 2011. Výnimku tvorili zvieratá označené zreteľne čitateľným tetovaním, ktoré bolo preukázateľne vykonané pred 3. júlom 2011. Psy, mačky, fretky tetovaní po 3. júli musia byť označení aj mikročipom.

Aplikáciu mikročipu do podkožia zvieraťa je oprávnený vykonať iba veterinárny lekár, ktorý je zodpovedný aj za overenie funkčnosti mikročipu. Veterinárny lekár takisto zadáva údaje o zvierati do CRSZ. Každý mikročip má číslo, ktoré slúži na identifikáciu zvieraťa. Funkčnosť a správne údaje možno skontrolovať v centrálnom registri na stránke www. crsz.sk.

Mnohí majitelia zvierat prichádzali na čipovanie až v posledný možný deň. "Bol to blázinec! Kým v predchádzajúce dni som začipoval približne desať zvierat, v pondelok mi nestačilo ani 100 čipov," prezradil veterinárny lekár Vojtech Bacuľák z bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. Podobné skúsenosti mal aj Pavol Čech v Lamači.

"Bolo tu sedemnásobne viac ľudí, ako chodilo predtým," opísal pondelkovú situáciu Čech. Naopak, Peter Števček, ktorý má veterinárnu ambulanciu v bratislavskom Novom Meste, uviedol, že v pondelok sa situácia oproti predchádzajúcim dňom nevymykala z normálu. "Zvýšený záujem o začipovanie som zaregistroval skôr predchádzajúci týždeň," konštatoval.

Cena za čipovanie sa pohybovala v rôznych miestach Slovenska od 10 do 20 eur, ak bolo čipovanie spojené s vystavením PetPasu, cena vo väčšine prípadov prekročila 30 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu