Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sloboda zvierat píše prezidentovi: Chce zachovať povinné čipovanie zvierat

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Novela zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá má priniesť dobrovoľnosť do čipovania psov, mačiek a fretiek, bola podľa Slobody zvierat prijatá v parlamente unáhlene a nesystémovo. Občianske združenie preto listom žiada prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby takúto zmenenú právnu normu nepodpisoval.

Podľa Slobody zvierat môže totiž povinné čipovanie psov, mačiek a fretiek pomáhať napríklad pri strate alebo krádeži zvieraťa. "Súčasťou čipu, ktorého je zviera nositeľom, sú okrem iného aj informácie o majiteľovi zvieraťa, a tak v prípade straty alebo krádeži zvieraťa je možné majiteľa identifikovať," opísalo občianske združenie v liste prezidentovi.

Zároveň pri pohryznutí človeka či iného zvieraťa psom sa uľahčí identifikácia jeho majiteľa. Ten vie hneď preukázať, či bolo zviera vakcinované. Čipovanie podľa Slobody zvierat zlepšuje tiež evidenciu a kontrolu zo strany miest a obcí a pomáha aj pri odhaľovaní týrania zvierat. "V tomto prípade majiteľ nemôže svoje začipované zviera zaprieť a dokazovanie v takýchto prípadoch je omnoho jednoduchšie," vysvetlilo združenie.

Podľa Slobody zvierat sa tak napríklad v októbri 2012, kedy nebolo čipovanie povinné, vrátilo pôvodnému majiteľovi 18,97 % psov a 7,41 % mačiek. Ale v októbri 2013, kedy už bolo čipovanie povinné, sa vrátilo 78 % psov a 80 % mačiek ich majiteľom.

Zákon o veterinárnej starostlivosti sa upravil pozmeňujúcim návrhom Mariana Zahumenského (Smer-SD) k zákonu o pomocných prípravkoch v ochrane rastlín. Ten plénum Národnej rady (NR) SR schválilo 22. októbra tohto roku a čaká už iba na podpis prezidenta. Na základe prijatých úprav bude od januára 2014 čipovanie psov, mačiek a fretiek, s ktorými majitelia necestujú mimo Slovenska, alebo nie sú určené na predaj, dobrovoľné.

Podľa Záhumenského mali byť tieto zvieratá do konca septembra tohto roku povinne začipované. Európska komisia (EK) to však v rámci európskych pravidiel nevyžaduje a doteraz bola začipovaná možno tretina týchto zvierat.

Veterinári pritom podľa poslanca začali za čipovanie pýtať príliš vysoké poplatky, preto do tohto systému navrhol zaviesť dobrovoľnosť. S výnimkou tých zvierat, ktoré sú určené na predaj, prípadne cestujú mimo územia Slovenska.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu