Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Škandál na finančnej správe: Tisíce eur za drahé činky a trenažéry do fitka!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: int)

BRATISLAVA - Zamestnanci súkromných firiem si môžu niekedy iba povzdychnúť nad tým, aké benefity majú ich šťastnejší kolegovia v štátnej správe. Finančné riaditeľstvo sa totiž rozhodlo, že chodenie do prenajatých posilňovní a telocviční je pre daniarov nevýhodné, a preto uzatvorilo rámcovú zmluvu na vlastné zariadenie za 26-tisíc eur.

Pekná cifra podľa týždenníka Trend daniarom zabezpečila stroje dostupné aj v profesionálnych telocvičniach, vrátane posilňovacích lavíc, cyklotrenažérov, veslovacieho stroja či posilňovacej veže. Využívať ich majú dve tisícky zamestnancov colných úradov a Kriminálneho úradu finančnej správy. Zariadení však objednali iba 23, takže sa neujdú všetkým a niektorí sa predsa len budú musieť opäť odhodlať ísť aj do externých telocviční.

Finančné riaditeľstvo však má jasno v tom, že tento nákup bol oprávnený, keďže zo zákona musia dbať na dobrú fyzickú kondíciu svojich zamestnancov. "Predpokladaná hodnota zákazky bola stanovená na základe porovnania cien internetových obchodov a dostupných cenníkov," uviedla pre Trend hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Firma, ktorá súťaž vyhrala, funguje na trhu sedem rokov a vyrába vlastné zariadenia. Podľa majiteľky ceny, ktoré klientovi poskytli, sú štandardné. Daniari si však nevybrali hocijaké stroje, ale zvolili výber exkluzívnej výbavy, čo zdôvodnili aj tým, že vybavenie musí spĺňať „zákonné náležitosti na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci“ a nebude použité iba rekreačne.

Posilňovacia veža s rôznymi stanoviskami finančnú správu vyšla na 11-tisíc eur, hoci na trhu sa dajú nájsť aj oveľa lacnejšie modely. Na tejto však podľa daniarov môže cvičiť naraz až desať záujemcov. Netreba ani dodávať, že pri porovnávaní cien sa do pár sekúnd podarí nájsť na internete zariadenie, ktoré zodpovedá tejto požiadavke a nie je ani také drahé.

Okrem toho si daniari kúpili aj šesťuholníkovú tyč na mŕtve ťahy za 160 eur či profesionálny veslovací trenažér. "Na trhu sa cena týchto bežne pohybuje od 200 eur pri úplne základných modeloch, vyššie rady známych značiek stoja okolo 500 až tisíc eur. Finančné riaditeľstvo kúpilo stroj za takmer 1 400 eur. Pravda, tu daniari nešli na hranicu možného - najdrahšie trenažéry sa pohybujú v cenách do štyritisíc eur," napísal Trend.

O zaujímavom hospodárení v štátnom podniku informovali včera aj Topky. Takto nakúpila Správa štátnych hmotných rezerv luxusné auto pre svoje vedenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu