Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ministerstvo práce zaplatí za romantiku v kancelárii 800 tisíc: Srdiečkové samolepky musia byť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Úradníci na ministerstve práce opäť raz ukázali, že majú zmysel pre romantiku. Kreativitu v tejto oblasti prejavili pri ďalšom možnom zaujímavom nákupe. Po tom, čo sa prevalila kauza plánovaného zaobstarania veľkého počtu máp, Topky zistili, že ministerstvo sa chystá míňať peniaze daňových poplatníkov aj na iné zbytočnosti. Za samolepiace bločky a záložky v cene takmer 800-tisíc eur aj v tvare srdiečok alebo telefónov by sa nemuseli hanbiť ani niektoré PR agentúry.

Zdá sa, že na ministerstve sa nevedia zaobísť bez samolepiacich bločkov a záložiek tak veľmi, že podľa rámcovej zmluvy zverejnenej na webe plánujú v najbližšom období nakúpiť neuveriteľných 358 100 kusov tohto tovaru v cene za takmer 800-tisíc eur. Vybrať si môžu až zo 16 druhov, ktoré sa líšia veľkosťou, kvalitou či počtom lístkov v balení. Pestrá je aj ponuka farieb a tvarov v podobe srdca, šípky, bubliny či telefónu. Nehovoriac už o rôznych veľkostiach, materiáloch a farbách od tých základných až po neónovo krikľavé.

Rámcovú dohodu o kúpe kancelárskych potrieb uzatvorilo ministerstvo vlani v auguste so zvolenskou firmou Xepap, s.r.o. na štyri roky a sumu vyše 16,5 milióna eur s DPH. Obsahuje okolo 500 položiek s predpokladanými množstvami, ktoré sa plánujú za toto obdobie objednať a už na prvý pohľad sú niektoré z nich poriadne pritiahnuté za vlasy.

S otázkou, či nejde v čase krízy o mrhanie peňazí, sa Topky obrátili na samotné ministerstvo. Michal Jurči z tlačového odboru informoval, že táto rámcová zmluva určuje maximálne ceny za jednotlivé tovary. „MPSVR nie je povinné odobrať dané množstvo tovaru, za celé obdobie teoreticky nemusíme kúpiť ani jeden kus. Podklady k rámcovej zmluve a zadanie verejného obstarávania bolo realizované ešte za vedenia exministra Mihála. V prípade, ak objednávajúci subjekt (napr. niektorý úrad práce) vie v rámci hospodárnosti zabezpečiť vo vlastnom regióne tovar rovnakej akosti za nižšiu cenu, má možnosť ho objednať od lacnejšieho dodávateľa,“ uviedol Jurči.

Spoločnosť Xepap, s.r.o. nie je pri tom na trhu žiadnym nováčikom a patrí medzi najväčších dodávateľov kancelárskych potrieb orgánom štátnej správy. Podľa Centrálneho registra zmlúv sa jej darí aj v tomto roku a v marci uzatvorila zmluvu na nákup ofsetového papiera s Ústavom na výkon trestu odňatia slobody a Ústavom na výkon väzby Leopoldov za vyše 113-tisíc eur. Zdá sa, že peňazí na rozdávanie má aj Inšpektorát práce v Žiline, ktorý s firmou podpísal dohodu o pristúpení k rámcovej dohode s čiastkou vyše 16 miliónov eur.  S objednávkami pri tom nemala problém ani pri minulých vládach.

Už v roku 2009 týždenník Trend informoval o prepojení spoločnosti s bývalým banskobystrickým županom za Smer Vladimírom Maňkom. Ako uviedol denník Sme, jedným z dvoch spoločníkov Xepapu je zvolenská firma I. G. Rent, ktorá patrí podnikateľom Antonovi a Vladimírovi Barborášovcom z firmy Investex, kde bol kedysi ich partnerom práve Maňka. Okrem toho je vo Zvolene aj ich susedom.

Denník už v stredu poukázal na dvetisíc kusov nástenných máp za 86-tisíc eur, ktoré nie sú v čase internetu veľmi žiadaným artiklom. O to viac je zarážajúce, ak za niečo také ako sú samolepiace bločky a záložky, je ministerstvo ochotné vyplatiť ešte takmer 10-násobne vyššiu čiastku.

"V prípade položiek tovaru uvedených v rámcovej dohode, ktoré sú objektívne potrebné pre bežné fungovanie rezortu, bude súčasné vedenie MPSVaR trvať na tom, aby sa reálne nakúpili len v nevyhnutnom množstve a iba v prípade, ak v danom čase bude jednotková cena konkurenčne výhodná. Týka sa to tak rôznych bločkov, kalkulačiek, ako aj roliek faxového papiera, ktorých rámcovo obstarané množstvo je na prvý pohľad zbytočne vysoké. Tieto kroky daná rámcová dohoda umožňuje, tzn. že ministerstvu nehrozia žiadne sankcie z porušenia zmluvy,“ poslal doplnenie k reakcii hovorca ministerstva Michal Stuška s tým, že dnešné vedenie netuší, prečo bolo v rámcovej dohode obstarávané také množstvo tovaru.

 


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu