Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štátny podnik zariaďuje prenajaté byty: Nový nábytok aj klimatizácia!

V dome na Palisádach č. 6 sa nachádza 11 bytov. Zobraziť galériu (5)
V dome na Palisádach č. 6 sa nachádza 11 bytov. (Zdroj: crz.gov.sk, google maps)

BRATISLAVA - Štátna akciovka Správa služieb diplomatickému zboru, ktorá má na starosti prenájom vlastných bytových a nebytových priestorov a objektov, ide modernizovať ich vybavenie. Podľa uzatvorených zmlúv sa hodlá nakúpiť nielen nábytok, ale napríklad aj klimatizačné zariadenia. Celková suma oboch dohôd sa vyšplhala na 312 460 eur bez DPH.

Správa služieb diplomatickému zboru (SSDZ), ktorá spadá pod ministerstvo zahraničných vecí, uzavrela na základe verejnej súťaže 16. augusta toho roku rámcovú zmluvu s bratislavskou eseročkou na dodávku a montáž nábytku. V jej prílohe je presne rozpísané, aké typy sú určené do jedální, obývacích izieb, hosťovských izieb, spální, kúpeľní, komôr a na terasy pre objekty vo vlastníctve a správe obstarávateľa.

Riaditeľ Tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko pre Topky uviedol, že "plnenia podľa tejto rámcovej dohody sa budú uskutočňovať na základe  jednotlivých objednávok, a to maximálne do okamihu, kedy súčet jednotlivých objednávaných plnení dosiahne sumu 187 700,00,- € bez DPH, resp. do doby 36 mesiacov odo dňa podpisu rámcovej  dohody".

Podľa neho obstaranie nábytku reagovalo na aktuálnu situáciu na trhu s nehnuteľnosťami a rastúci dopyt klientov po prenájme zariadených, prípadne čiastočne zariadených nehnuteľností s prípadnými úpravami zariadenia. "V prípade, ak SSDZ prenajíma nehnuteľnosť vybavenú interiérovým zariadením, výška nájmu stanovená za interiérové zariadenie je pripočítaná k výške nájmu za prenájom nehnuteľnosti v intenciách interných noriem, t.j. nábytok, ktorý SSDZ na základe rámcovej dohody zakúpi, bude klientom prenajímaný za odplatu," vysvetlil Susko.

Takýto nábytok je určený na zariadenie bytov.
Zobraziť galériu (5)
Takýto nábytok je určený na zariadenie bytov.  (Zdroj: crz.gov.sk, google maps)

Štátny podnik zariaďuje prenajaté
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: crz.gov.sk, google maps)

Pri otázke, ako vedela SSDZ presne určiť počty aj popis potrebného nábytku, sa ministerstvo odvolalo na to, že v rámci prípravy verejného obstarávania je nevyhnutné určiť predpokladanú hodnotu zákazky. "Tento výpočet následne slúži o.i. na určenie finančného limitu. Do predpokladanej hodnoty je potrebné započítať hodnotu všetkých opakovaných plnení, ktoré sa v období realizácie zákazky môžu vyskytnúť," reagoval Susko.

"Pri určovaní počtu obstarávateľ vychádzal z počtu neprenajatých nezariadených bytových a nebytových priestorov a objektov a z počtu nezariadených bytových a nebytových priestorov a objektov, kde končí nájomný vzťah v časovom horizonte 36 mesiacov a je predpoklad, že pri ďalšom prenájme vznikne požiadavka na ich zariadenie nábytkom," dodal Susko s tým, že rámcová dohoda nezaväzuje vyčerpať celú zmluvne dohodnutú sumu.

Štátny podnik zariaďuje prenajaté
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: crz.gov.sk, google maps)

Správa služieb diplomatického zboru má v starostlivosti celkovo 144 bytov a podľa našich informácií v súčasnosti prebieha objednanie nábytku do bytového domu na bratislavských Palisádach 6. To však nie je všetko. V predmete zmluvy o dielo, ktorá bola uzatvorená 10. septembra s inou bratislavskou spoločnosťou, figuruje totiž aj dodávka a montáž klimatizačných zariadení.

V nej sa zhotoviteľ zaviazal k "odklimatizovaniu bytov v objekte ul. Palisády č. 6 s termínom odovzdania do 4 týždňov od podpisu tejto zmluvy". Ďalej má vymeniť monoklimatizačné jednotky v objekte na Gorazdovej ulici na základe jednotlivej objednávky a odklimatizovať objekty vo vlastníctve prenajímateľa tiež na základe jednotlivej objednávky. A to všetko za 124 760 eur bez DPH. S daňou to činí takmer 150-tisíc eur.

V strede bytový dom na Palisádach 6.
Zobraziť galériu (5)
V strede bytový dom na Palisádach 6.  (Zdroj: crz.gov.sk, google maps)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu