Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kulturpark je definitívne otvorený, Bratislavčan Maďarič ho Košiciam závidí

Kulturpark Zobraziť galériu (9)
Kulturpark (Zdroj: mik)

KOŠICE – Veľkolepý, priestranný s množstvom zákutí ! Taký je košický Kulturpark/Kasárne, ktorý je najrozsiahlejším a finančne najnáročnejším investičným projektom EHMK 2013. Oficiálne ho tento týždeň otvorili verejnosti

Projekt v hodnote viac ako 26 miliónov eur spolufinancovaný Európskou úniou z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Regionálneho operačného programu zmenil bývalé kasárne na kultúrne centrum.

Z nevyužívaných kasárenských priestorov vzniklo multižánrové kultúrne centrum, ktoré obyvateľom Košíc a jeho návštevníkom sprostredkuje kultúrne a umelecké vyžitie. „Po ročnom úsilí sa nám podarilo do úspešného konca doviesť posledný z ôsmich investičných projektov. Na svete je tak ďalší umelecko-spoločenský priestor, v ktorom budú mať Košičania možnosť aktívne tráviť čas s rodinou a priateľmi. Osobne sa veľmi teším na kultúrne a spoločenské podujatia v týchto krásnych priestoroch,“ uviedol pri otvorení primátor mesta Richard Raši.
"Nanovo sme prestavali kasárne z 19. storočia na kultúrne centrum. Je to pre mňa stále ako sen. Ako Bratislavčan musím priznať, že Košičanom tak trochu závidím” povedal minister kultúry SR Marek Maďarič. 

Komplex budov z konca 19. storočia, zasadený do historického parku blízko centra, Košičanom ponúkne novú kultúrno-umeleckú štvrť. Kasárne/Kulturpark sú nielen najväčším národným investičným projektom spolufinancovaným Európskou úniou pod hlavičkou Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013, ale i jedinečným priestorom, v ktorom je možné súbežne zorganizovať až 8 hudobno-literárnych podujatí na drevených pódiách v areáli komplexu, päť workshopov vo workshopových pavilónoch a tanečných sálach, tri výstavy v galerijných priestoroch, dva koncerty, konferencie, divadelné alebo tanečné predstavenia v multifunkčných sálach s kapacitou 300 návštevníkov, či seminár pre 50 účastníkov, dve diskusie, alebo literárne podujatia v kaviarenských priestoroch, ale aj prehliadku 50 exponátov zábavného technického centra Steel Park  – kreatívna fabrika pre 100 detí a poskytnúť priestor pre 300 kreatívcov, angažujúcich sa v oblastiach ako nové médiá, architektúra, dizajn literatúra či vizuálne umenie.

„Najdôležitejšie z môjho pohľadu je, že Kasárne/Kulturpark sú otvorené v plnom rozsahu a tento národný investičný projekt je po architektonickej stránke zvládnutý veľmi dobre. Boli dodržané všetky logistické súvislosti, ktoré takéto centrum potrebuje, čo som veľmi rád, pretože nám to uľahčí prevádzkovať ich, a hlavne zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť,“ vyjadril sa riaditeľ neziskovej organizácie Košice 2013 Ján Sudzina.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu