Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Maďarič: Vo voľnom vstupe do múzeí a galérií budeme pokračovať

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Voľné vstupy pre návštevníkov niektorých múzeí a galérií zostanú aj tento rok. "Stúpla návštevnosť, takže v tomto projekte budeme pokračovať," potvrdil minister kultúry Marek Maďarič v rozhovore.

Bezplatne bude tak naďalej vždy prvú nedeľu v mesiaci otvorených 37 výstavných a expozičných priestorov a pracovísk múzeí a galérií po celom Slovensku, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva. Slovenská národná galéria (SNG) zaviedla celoročný vstup zadarmo na výstavy v Bratislave a Pezinku a nie iba v spomínaný deň v mesiaci. Umožní im to sponzor, ktorý SNG našla.

Snahou ministerstva je, aby to takto v budúcnosti fungovalo vo všetkých štátom spravovaných múzeách a galériách.

"To je cieľ, ku ktorému by sme mali smerovať," avizoval. Nemyslí si, že sa k tomu dá prepracovať iba cez získavanie sponzorov, keďže to by sa pri každej z týchto inštitúcií nedalo zrealizovať. Spôsob vidí v tom, aby sa múzeá a galérie naučili získavať prostriedky spojené s vyššou návštevnosťou nejakou pridanou hodnotou. Napríklad poskytovaním rôznych služieb či predajom suvenírov a umeleckých produktov.

Ako Maďarič upozornil, nedá sa k tomu pristúpiť zo dňa na deň. "Faktom je, že v tieto nedele výrazne stúpol počet návštevníkov. Prichádzajú rodiny s deťmi, čo je výborné, pretože kultúra má vtedy svoj zmyslel, keď je konzumovaná. Čiže darmo by sme mali pekné výstavy, keby na ne ľudia neprišli. V ďalších rokoch si viem predstaviť, že by sme voľné vstupy mohli rozšíriť na viacero nedelí v mesiaci a postupne by sme smerovali k čoraz viacej dňom s voľnými vstupmi," deklaroval minister.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu