Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slováci, pozor na nebezpečné výrobky: Tejto kozmetike sa vyhnite!

Nebezpečné výrobky Zobraziť galériu (4)
Nebezpečné výrobky (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) varuje pred potenciálne nebezpečným šampónom, výrobkom na odličovanie očí, sprchovým gélom a šampónom a pred vlasovou kúrou na vyrovnávanie vlasov.

Informovala o tom Martina Merková z Mediálneho odboru Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR). Tieto potenciálne nebezpečné výrobky zachytili rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky v Estónsku, Nemecku, Španielsku a vo Francúzsku. "Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike," upozornil hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Prvým potenciálne nebezpečným výrobkom je šampón s názvom Dheedhi Hair Care Herbal Shampoo značky Dheedhi. Pochádza z Indie a jeho výrobná dávka/typ je SEL 11005, 76/25D/2005 a čiarový kód je 8904070900357. Nachádza sa v 200 ml fľaši a je to bylinný šampón zelenej farby. Vo výrobku bola zistená prítomnosť patogénneho mikroorganizmu – Pseudomonas aeruginosa a tiež prekročený limit aeróbnych mezofilných mikroorganizmov. Prítomnosť patogénneho mikroorganizmu Pseudomonas aeruginosa môže spôsobiť infekcie u ľudí, ktorí majú poškodenú pokožku. 

Ďalším nebezpečným je výrobok na odlíčenie očí Essence eye makeup oil-free značky Essence - COSNOVA BEAUTY s výrobnou dávkou/typ: DE.AB.17, položka číslo: 22299, EAN: 4250035222991 pochádzajúci z Rakúska. Výrobcom je Donau Kanol GmbH&Co KG, Grossendorf 65, 4551 Ried im Traunkreis, Austria. Ide o tekutý kozmetický výrobok. Predstavuje mikrobiologické riziko, pretože v ňom bola zistená prítomnosť baktérie Burkholderia Cepacia. Táto baktéria môže u ľudí s veľmi oslabenou imunitou vyvolať infekcie. Distribútor - spoločnosť Cosnova GmbH Nemecko na základe vlastnej kontroly kvality zistil, že šarža DE.AB.17 tohto výrobku nezodpovedá požiadavkám výrobcu na kvalitu. Výrobky boli v Nemecku uvádzané na trh pod menom spoločnosti Cosnova GmbH. Spoločnosť dobrovoľne sťahovala výrobky z trhu aj od spotrebiteľa. Výrobky boli určené aj na trh v Slovenskej republike. 

Potenciálne nebezpečným je aj šampón a sprchový gél Shampoo and Bath Gel značky NICKELODEON, výrobná dávka/typ: ref. 1904, lot 0072075, EAN: 5206642000018. Krajina pôvodu je neznáma. Výrobok sa nachádza v 300 ml plastovej fľaši s obrázkom dievčaťa. Má ružový vrchnák. Predstavuje mikrobiologické riziko, pretože v ňom zistili prítomnosť mezofilných aeróbnych mikroorganizmov. Pri kontakte výrobku s poškodenou pokožkou môže vzniknúť infekcia. 

Posledným nebezpečným výrobkom je vlasová kúra na vyrovnávanie vlasov pre profesionálne použitie. Jej názov je Keratin treatment level 2 coco nouvelle formule platinum, značka HAIR GO STRAIGHT, výrobná dávka/typ: A1316D, EAN: 7 29440 30809 4. Výrobok pochádza z USA a nachádza sa v 100 ml plastovej fľaši. Vo výrobku bola prekročená povolená koncentrácia formaldehydu (2,6%). Výrobok môže spôsobiť alergickú reakciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu