Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prvák musí mať vďaka rodičom pocit, že sa na školu môže tešiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Aby boli pre prváčika prvé školské dni naozaj príjemným zážitkom, musia ho rodičia už pred začiatkom školy viesť k tomu, že tam zažije niečo pekné. Podľa psychologičky sa dieťa bude na školu tešiť, ak sa na prvý deň svojho prváka budú tešiť aj jeho rodičia.

"Rodičia by mali byť naozaj jednoznační a presvedčiví, mali by dieťa pripravovať na to, že sa v škole zábavnou formou môže naučiť nové veci a nájsť si nových kamarátov," uviedla psychologička Denisa Maderová. Naopak, úzkostlivo pôsobiaci rodičia, ktorí dávajú najavo obavu, ako ich dieťa prechod do školy zvládne, môžu budúceho prváka zneistieť a vystresovať.

Podľa Maderovej je potrebné vzbudiť u dieťaťa pozitívnu zvedavosť na všetko, čo ho v škole čaká. Pomáha tiež to, ak si rodičia s prváčikom ešte počas prázdnin prezrú školu a tamojšie prostredie, aby dieťa vstupovalo do už ako-tak známeho prostredia. "Dôležité je aj to, aby prvý školský deň bol slávnostným dňom pre dieťa aj pre rodičov," poznamenal psychologička.

Maderová zdôraznila, že rodičia by mali vytvárať pozitívny vzťah nielen ku škole a učeniu, ale aj k učiteľovi. "Učiteľ je ďalšou osobou a autoritou, ktorá sa okrem rodičov bude starať o rozvíjanie znalostí a schopností dieťaťa a bude podporovať aj jeho sociálny a emocionálny vývoj," uviedla psychologička.

Upozornila tiež, že dieťa sa v novom školskom kolektíve môže prejavovať inak, ako ho rodičia dovtedy poznali. Vtedy je potrebné dôverovať pedagógovi. "Ten musí od rodičov cítiť podporu, že sa spoľahnú na jeho postup pri výchove a vzdelávaní dieťaťa," uviedla Maderová.

Dôležité je tiež od prvých školských dní upraviť dieťaťu režim. "Malo by ísť rozhodne skôr spať a byť pripravené na to, že ráno musí v určitý čas vstávať," poradila psychologička. Po príchode zo školy by malo mať dieťa aj stanovený režim, v ktorom je čas na domáce úlohy i na hru. Psychologička varuje pred pozeraním televízie či hraním počítačových hier tesne pred spaním. "Dieťa by mohlo mať problémy so spánkom a ranným vstávaním. Hodinu pred spánkom by malo mať pokoj a ak, tak iba pasívne vnímať informácie," dodala Maderová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu