Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bratislavskú MHD vylepšia: Električky budú vedieť zrátať cestujúcich!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nové električky a trolejbusy, z ktorých prvé by mohli začať jazdiť v bratislavskej mestskej hromadnej doprave (MHD) už budúci rok, budú mať aj špeciálny softvér na sčítavanie cestujúcich.

Zariadenie bude podľa hovorkyne Dopravného podniku Bratislava (DPB) Agáty Stanekovej počítať vystupujúcich a nastupujúcich na všetkých zastávkach linky a počas celého dňa prevádzky. Ak bude vozidlo pri určitých udalostiach preplnené, DPB by mohol operatívne poslať na cestu ďalšie. Zariadenie by malo DPB pomôcť získať lepší podklad pre plánovanie jednotlivých liniek. "Údaje z každej zastávky sa budú zapisovať do palubného počítača. Po ich stiahnutí vo vozovni s nimi bude môcť pracovať oddelenie dopravného inžinierstva," vraví Staneková. Vysvetľuje, že vyhodnocovací softvér spracuje na danej linke dopravný prieskum, ktorý sa potom použije na optimalizáciu grafikonov.

Dnes takúto činnosť zabezpečujú pracovníci pre dopravné prieskumy, tzv. sčítači. "Týmto spôsobom sa ale získa podstatne menej údajov a s menšou presnosťou. Údaje sa tiež zisťujú iba v niektorých bodoch linky," podotýka hovorkyňa. Automatické zariadenie tak podľa jej slov poskytne podstatne viac údajov a kontinuálne po celom priebehu príslušnej linky. "Podľa vyjadrenia dodávateľov takýchto zariadením sa presnosť sčítania cestujúcich pohybuje na hranici 96 až 98 percent."

DPB pripúšťa, že ak softvér nahlási, že linka je preplnená, napríklad po večernom koncerte či pri organizovaní vinobrania, mohol by podnik operatívne poslať do ulíc ďalšie vozidlo. "Systém sa dá využiť na operatívne riadenia, ale v tom prípade musí by takáto akcia dopredu nahlásená, aby mohli byť pripravené vozidlá na vykrytie takých požiadaviek," podotkla Staneková.

V uliciach hlavného mesta by malo postupne do roku 2015 začať jazdiť 30 nových električiek a 80 trolejbusov, ktoré sú primárne financované z prostriedkov Európskej únie v rámci Operačného programu Doprava (OPD). Modernizovať by sa mal aj vozový park autobusov, podľa DPB sú mnohé autobusy po životnosti. Súťaž na ich obstaranie by sa mala začať ešte v tomto roku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu